Alla presidentens män

Originaltitel: All the President’s Men
Regissör: Alan J. Pakula
Manus: Carl Bernstein, Bob Woodward och William Goldman
Språk: Engelska och spanska
Land: USA
År: 1976
Längd: 138 minuter

De flesta känner till Watergateskandalen och Alla presidentens män är filmatiseringen av händelsen som nästan gick obemärkt förbi. Filmen fokuserar på herrarna Carl Bernstein (Dustin Hoffman) och Bob Woodward (Robert Redford), de två reportrarna vid Washington Post som nystade upp härvan efter omfattande och chansartat arbete.

Ur historisk synpunkt är filmatiseringen förstås bra, det är en stor händelse och filmer om den är naturliga. Och trots att Dustin Hoffman och Robert Redford är mer än kompetenta skådespelare kan jag inte undgå att tycka att det är en vansinnigt tråkig film. Den är välgjord på alla sätt, men känns snarare som en trist historiebok än en film.

Dessutom har vi ju idag mer information om filmen, vi vet vem Deep Throat är, till exempel. Allt sådant gör att filmen minskar något i trovärdighet. Den har trots allt trettio år på nacken så viss förändring, både av bilden av händelsen och vår världsbild, är ju bara att vänta.

Alla presidentens män är ett rätt välgjort sömnpiller. Vill man ha Watergate-information bör Wikipedia fungera ungefär lika bra, vill man ha en underhållande film bör man leta någon annanstans.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!