Damernas detektivbyrå

Originaltitel: The No. 1 Ladies’ Detective Agency
Författare: Alexander McCall Smith
Översättare: Peder Carlsson
Utgivningsår: 1998
Tryckår: 2006
Originalspråk: Engelska
Sidantal: 235
Förlag: Månpocket
ISBN: 91-7001-245-8

Mma Ramotswe är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv – ja, till och med den första överhuvudtaget i Botswana. I Damernas detektivbyrå får vi följa Precious Ramotswe och hennes byrå.

Den snälla och glada Mma Ramotswe bestämmer sig för att starta en detektivbyrå för pengarna som hennes far lämnade efter sig när han dog. Det var kanske inte vad pappan hade väntat sig, men det var vad Mma Ramotswe ville. Till en början går affärerna trögt, men efter hand börjar saker att flyta på vartefter nya och rikare klienter söker upp henne.
Men allt är inte frid och fröjd i det idylliska Botswana. Inte ens då de flesta av hennes fall går ut på att fruarna vill ha rätt på sina män. Nej, även svart trollkonst är inblandat och det är inget som någon vill kännas vid.

Damernas detektivbyrå är egentligen ingenting för den som söker efter djup intrig. Det är en rätt ytlig historia med mycket känslor. Den är väldigt välskriven och man rycks lätt med i stämningen och man förflyttas till det fridfulla Botswana.

Man kan, som man, störa sig en del på Alexander McCall Smiths sätt att hela tiden se ner på männen, men vid närmare eftertanke är fördomarna om kvinnorna lika stora som fördomarna om männen och inget av det känns särskilt allvarligt menat. ”Det är den afrikanska kulturen” säger en del. ”Det är populärkulturen” säger jag.

Damernas detektivbyrå är helt klart läsvärd och även om den inte är uppseendeväckande så ger den inte sällan ett leende på läpparna som kan hänga med en en hel dag.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!