Peter Godfrey-Smith — Other Minds. The Octopus and the Evolution of Intelligent Life

Peter Godfrey-Smith
204 s. William Collins 2018 (2016)


Håll i er nu! Någon gång för cirka 600 miljoner år sedan fanns det en plattmask som skulle utvecklas att bli alla leddjur, ryggrandsdjur och mollusker (mer bestämt: bläckfiskar). Tre grenar på livets träd med vitt skilda egenskaper som då var samlade i denna varelse. Det är svårt att veta egenskaper denna mask besatt men det är rimligt att anta att den inte hade några komplexa nervsystem eller hjärnkapacitet att lösa problem med. 600 miljoner år sedan är svindlande länge sedan, men det är ändå viktigt att föreställa sig för följer man grenarna kommer de att utveckla liknande egenskaper men på helt olika vis.
     Den australiensiske vetenskapsteoretikern Peter Godfrey-Smith (f. 1965) klämde 2016 till och skrev en riktigt kioskvältare, Other Minds i stil med Ålevangeliet. Mindre självbiografisk och kulturhistorisk men desto mer svindlande beskrev han just arternas utveckling utifrån denna punkt för så länge sedan. Bläckfiskar, menar han, är det närmaste vi kommer en alien i det att de är så lika oss fast ändå inte alls.
     Bläckfiskar finns i två huvudklasser, tvågälade bläckfiskar som är alla med mjuk kropp och ser ut så som man tänker att bläckfiskar gör, och fyrgälade bläckfiskar som har något som liknar ett skal eller en form. Engelskan gör det enklare för sig: den tidigare varianten är ”octupus” och den senare ”squid”, men eftersom, antar jag, bläckfiskar inte är en riktigt lika stor del av vårt svenska medvetande så har vi inte riktigt de nyanserna. Hur som helst. Båda dessa klasser har visat sig besitta egenskaper som i många avseenden liknar det man ser hos ryggradsdjur. De kan lösa problem, de kan minnas, de kan känna igen terräng, känna igen individuella människor och beräkna avstånd och mycket, mycket mer. Det är enkelt att förstå Godfrey-Smiths fascination, i synnerhet eftersom han dessutom sysslar med dykning.
     Det Godfrey-Smith gör i Other Minds är att utifrån ett evolutionärt och filosofiskt perspektiv undersöka, i den mån det överhuvudtaget är möjligt, hur det är att vara bläckfisk. För den som, liksom undertecknad, är otroligt hänförd av bläckfiskar är Other Minds en fröjd att fördjupa sig i. Godfrey-Smith är kunnig och sätter dessa icke-mänskliga varelser i första rummet i sina resonemang. Det finns även mycket att lära sig, både om evolution i allmänhet och om bläckfiskar i synnerhet och om det bara är en sak jag tar med mig från Other Minds är det detta:
     Utvecklingen har tagit bläckfiskar till ett medvetande som vida överträffar många andra av jordens varelser. Dess nyfikenhet, lugn och opportunism har gjort att den kunnat överleva jordens alla faser med anpassningar och lösningar som är unika i djurvärlden (tänk bara på deras obegränsade kamouflage-möjligheter). I mitt stilla sinne har jag tänkt att bläckfiskar simmar hos oss, år efter år, blir gamla och kloka och minns, men nej: bläckfiskar blir i allmänhet inte äldre än två år. Det känns … sorgligt.
     Godfrey-Smith är föredömlig i sin populärvetenskap, mindre personlig än många andra i samma härad men desto större i sitt perspektiv. När den nu kommer på svenska med sin ordvitsiga titel Djupsinne (Natur & Kultur, 2020) så hoppas jag att den får stor publik även runt våra bläckfiskfria vatten.

Första besöket? På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något? Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp något i min butik, följ mig på någon plattform och dela vad jag skriver, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack för att du läste!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!