Gerard Way & Gabriel Bá — The Umbrella Academy. Hotel Oblivion

Gerard Way & Gabriel Bá (ill.)
216 s. Dark Horse Comics 2019 (2018—2019)


När The Umbrella Academy. Apocalypse Suite (2007—2008) kom slog det ner som en bomb i min serieläsning. My Chemical Romance-sångaren Gerard Way (f. 1977) hade tillsammans med tecknaren Gabriel Bá (f. 1976) skapat en superhjälteserie som var på samma gång punkig och familjär, surrealistisk och sammanhängande. Kort därefter kom uppföljaren Dallas (2008—2009) och fortsatte på den inslagna vägen. Det var fartfyllt, finurligt och fantastiskt med en enorm potential för mer. Men istället blev det tyst.
     Det skulle dröja nästan tio år innan den tredje delen Hotel Oblivion kom. Om tiden kan förvränga minnen och förväntningar var det inget som påverkade Hotel Oblivion. Att kasta mig in i den var som att återse en gammal kär vän.
     Medlemmarna i The Umbrella Academy är utspridda över världarna. Number 5 är någon form av prisjägare, en tjock Spaceboy spöar upp flygande reklamsfärer i Japan, Allison försöker hjälpa Vanya tillbaka på fötter (bokstavligt och bildligt) efter händelserna i Apocalypse Suite. Bland annat. De är upptagna på varsitt håll när plötsligt ett hot med koppling till deras förflutna uppenbarar sig. De blir helt enkelt tvungna att samla ihop sig och komma överens igen, vilket är lättare sagt än gjort.
     The Umbrella Academy har alltid varit så snurrigt att handlingen varit svår att få fatt i. Det gäller även här, men huvudpoängen med serien är heller inte vad som händer utan de påtvingande relationerna mellan dessa aparta figurer. De är egensinniga men hänger obönhörligt ihop. Det är mäktiga och övernaturliga krafter men det hjälper dem varken att älska eller förlåta. Det i kombination med fantasirikedomen är seriens absoluta behållning.
     Känsla och stil är bekant från tidigare delar, men Way och Bá lyckas hela tiden förnya sig på ett imponerande vis. Är det något som saknas är det dels lika roliga antagonister som Hazel och Cha-Cha, dels ett ordentligt slut. Hotel Oblivion slutar i en cliffhanger, vilket å ena sidan lovar en fortsättning (som förhoppningsvis inte dröjer tio år), å andra sidan skiljer sig från de två tidigare delarna som i någon mån är var för sig avslutade.
     Hur som helst, har du inte tagit klivet in i The Umbrella Academy är det hög tid att göra det.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!