Fábio Moon & Gabriel Bá — Daytripper

daytripper

Fábio Moon & Gabriel Bá
248 s. Vertigo, 2011 (2010)


Daytripper är en serie som handlar om flera saker: om döden, om livet, om relationer, om kreativitet, om prioriteringar. Det kan tyckas mycket att rymma inom de knappa 250 sidorna, men sättet tvillingbröderna Fábio Moon och Gabriel Bá löser det på är inget annat än häpnadsväckande.
     I tio kapitel kommer huvudpersonen Brás de Oliva Domingos att dö vilket inte sker utdraget som man kan tro utan tio gånger och i tio olika åldrar. Först som 32-åring, sedan som 21-åring, därefter som 28-åring, och så vidare, och i princip varje gång är han någonstans i spannet mellan att jobba med att som aspirerande författare skriva dödsrunor i tidningen till att vara en framgångsrik och beundrad författare. Ingenting tycks enkelt för honom och mycket är hans egen håglöshets och ängslighets fel även om otur och dålig timing tycks förfölja honom också. Med detta anslag dissekerar Moon och Bá vad det innebär att vara människa. Emellanåt ser jag mig själv och de personer jag varit i Brás och trots hans många frånfällen inger det ett visst hopp.
     Daytripper i såväl berättelse som de fantastiska bilderna är också tydligt förankrade i brödernas hemland Brasilien. Samhällsklyftor, mytologi och miljö är tätt sammanflätat och bara av den anledningen talar serien till mig alldeles särskilt och jag känner igen en del av det jag hade förmånen att resa igenom för några år sedan där Brasilien visade upp både stor fattigdom och överflod, ibland sida vid sida.
     Bás och Moons serie är snygg, innehållsrik med en del djup. De många versionerna av Brás liv blir ett lapptäcke med mycket att relatera till. Är man, liksom jag, svältfödd på snygga serier med jordnära tema passar Daytripper perfekt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!