Bortom: Lögnens slöja

Produkt: Bortom: Lögnens slöja
Produktlinje: Bortom: Lögnens slöja, Mindless Gaming
Författare: Robert Jonsson
Omfång och format: 112 sidor, trådbunden hårdpärm, A4
ISBN: N/A
Cirkapris: 279 kronor

Det tidigare gratisrollspelet In the dark döptes om, togs upp av Mindless Gaming och gavs ut som Bortom: Lögnens slöja. Det är det senaste skräckspelet på den svenska rollspelsmarknaden – hur står det sig mot konkurrenterna?

Det första som slår mig när jag tittar på Bortom är att det är tunnt. Rollspel behöver förstås inte vara tjocka för att vara bra, men trots att boken känns lyxig tror jag att den hade mått bra av att vara i ett mindre format. Det är inte så att det fattas text, nämligen. Layouten är tät utan att vara rörig och det ser bra ut överlag. Bilderna är av något ojämn kvalitet, men de flesta passar in i Bortom.

I förordet stod det att ”Bortom är en berättelse om den mänskliga själens dåtid, nutid och framtid.” Det lät häftigt och jag hoppades att det skulle göra att man fick slippa uttjatade demoner och monster och att Bortom istället skulle fokusera på människans egen förmåga till hemskheter. Sådan tur hade jag inte och det gör att världen är svår att skilja från exempelvis Noctum eller Kult. Jag hade önskat ett annat fokus på skräcken, men återigen är det barriären mellan verkligheten och något hemskare som håller på att rämna.

Reglerna är enkla och traditionella. Slå en sexsidig tärning, addera egenskap och färdighet och kom över en svårighetsgrad. Reglerna fungerar väl, men erbjuder inget nytt för den som letar efter kluriga regellösningar.

Dispositionen av boken är spännande. Av 110 sidor är 30 sidor noveller och stämningstexter. De är visserligen välskrivna, men de tillför i mitt tycke inte tillräckligt för att motivera att nästan en tredjedel av boken skulle vara noveller. Att reglerna bara beskrivs på 20 sidor känns bra, speciellt då färdighetslista ingår i de 20 sidorna. Resten av platsen tas upp av en ytlig beskrivning av kampanjvärlden och ett introduktionsäventyr som ska vägleda nybörjare och nytillkomna genom Bortoms värld. Allting finns med och bortsett novellsidorna så är det upplagt rätt bra.

Bortom: Lögnens slöja erbjuder varken nya regler, ny värld eller en ny infallsvinkel till skräckgenren. Trots det är det en välgjord produkt och i brist andra skräckspel är Bortom ett bra val.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!