Produkt: I skuggan av La Fronde
Produktlinje: En Garde!, Mindless Gaming
Författare: Daniel Andersson
Omfång och format: 88 sidor, limbunden mjukpärm, A4
ISBN: 978-91-85626-01-4
Cirkapris: 199 kronor
I skuggan av La Fronde är det första tillbehöret till den nya versionen av En Garde! och är en kampanj som utspelar sig på 1650-talet under det franska inbördeskriget La Fronde.
Kampanjen börjar med att rollpersonerna blir tillfångatagna av tyskarna, där de får första ledtråden till den konspiration som ligger under inbördeskrigets yta. Därifrån ska de ta sig runt i Europa för att stoppa kriget och det som håller på att hända. Handlingen utspelar sig över sju ganska väldisponerade äventyr som definitivt ger en inblick i En Garde!s Europa, men hur väl de presenterar spelet i övrigt är svårt att säga. I skuggan av La Fronde sägs nämligen vara ett matinéäventyr, men möjligheterna till matinéaktiga scener är inte så stora och uppenbara som jag hade hoppats på.
Kampanjen är dessutom väldigt rälsad. Rollpersonerna blir fängslade inte mindre än tre gånger och väldigt lite av äventyrens riktning går att påverka om man fortfarande vill ha stöd av boken i sitt spelledande. Det kan visserligen vara bra för nya spelare, men jag tror ändå att ett öppnare upplägg hade varit att föredra.
Ett av I skuggan av La Frondes största problem är att det inte är särskilt välförfattat. Det är ganska ofta det är dålig textbindning och underliga meningar och ordval. Det känns inte särskilt genomarbetat, men det påverkar förstås inte äventyret bara bilden av produkten.
Utseendet på äventyret är betydligt bättre än det i En Garde!. Layouten är bättre och borta är den tråkiga bakgrunden och den dåliga papperskvaliteten som gjorde En Garde! så trist att titta på. Även bilderna har fått sig en rejäl upputsning och även om många inte är i högsta klass så är det verkligen ett steg i rätt riktning.
Sammanfattningsvis är I skuggan av La Fronde ett okej äventyr som ger en bra bild av den värld En Garde! utspelar sig i, men fyller sitt självutnämnda syfte dåligt. Det är rälsat, men kan mycket väl bjuda spelarna på en trevlig historia trots den dåligt författade texten.