Bloggarnas ansvar

I DN idag kom nyheten om att en ”Förundersökning mot Bildts blogg” är aktuell efter att en kommentar om utrotandet av palestienierna runnit igenom kontrollen.

– Har man en blogg där det går att skriva kommentarer är man också skyldig att hålla rent. Sådant som kan medföra straff, till exempel hets mot folkgrupp, är man skyldig att omedelbart rensa bort, säger Lindberg.

Hans första uppgift blir att pröva om blogginlägget är straffbart. Skulle det vara fallet kan blogginnehavaren åtalas och straffas. Och det är i så fall utrikesministern.

Vad domen blir är intressant för bloggvärlden i synnerhet och för internetkulturen i allmänhet. Jag har inte haft några dylika problem på Yasylum och hoppas slippa det även i framtiden (jag är varken tillräckligt kontroversiell eller tillräckligt känd). Däremot har jag som chefredaktör och ansvarig utgivare för Rollspel.nu det inte så delikata problemet att jag kan bli straffad för något användarna skriver (beroende på hur domen lyder för Bildt). Egentligen får jag skylla mig själv i och med att jag inte är insatt i BBS-lagen som säger vad som gäller för webbforum och kommentarer, så kallade elektroniska anslagstavlor. Hade jag haft större koll så hade jag kanske inte blivit förvånad nu, men å andra sidan har jag alltid varit fundersam kring hur mycket jag kan tillåta.

Jag hoppas för internets skull att Bildt inte blir fälld och jag hoppas för samhällets skull att idioten som skrev kommentaren sätts bakom lås och bom (eller något).

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!