Karmosins Försäkringar AB

Originaltitel: The Crimson Permanent Assurance
Regissör: Terry Gilliam
Manus: Terry Gilliam
Språk: Engelska
Land: Storbritannien
År: 1983
Längd: 16 minuter

Karmosins försäkringar AB skulle varit en del av Monty Python’s Flying Circus men den lilla kortfilmen växte sig för stor och blev istället en liten förfilm till serien. Den handlar om de anställda på Karmosins Försäkringar AB som behandlas som slavar av cheferna. När någon en dag får sparken tröttnar de och gör myteri och hissar seglen på kontorsbyggnaden. Deras skepp tar dem på ett äventyr över torrlagda hav och ett korståg mot världens olika finanscentrum och börjar med en fullfrontsattack på New York.

Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma med lite fantasi och det är ett område som Terry Gilliam behärskar totalt. Kanske är det därför man inte blir förvånad när skyddsskynkena som skyddar fasaden vid ombyggnationen blir till segel, att arkivskåpen används som kanoner, att det hänger tepåsar i sektreterarens hatt och att takfläkten blir ombyggd till svärd. Hela behållningen med filmen är lekfullheten, fantasin och berättarglädjen. Något allvarligt blir absurt och det fungerar så bra.

Tyvärr erbjuder filmen inte mycket mer, men vad ska man förvänta sig av en kortfilm? Det är ingen dialog i princip, skådespeleriet gör varken till eller från (sköna gamlingar har de hittat dock) och även om det kanske finns ett budskap så är upplevelsen enbart estetisk. Jag blir glad av att se filmen, men den ger mig inget varaktigt. Jag tycker inte det behövs för den här trevliga lilla kortfilmen är ändå 16 väl investerade minuter.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!