Anna Jörgensdotter — Solidärer

Anna Jörgensdotter
372 s. Albert Bonniers förlag 2017 (2017)


En vän berättade att han skulle åka till Madrid. ”Men, där är det ju inbördeskrig” hann jag tänka; romanens värld hade smittat min på ett sätt jag sällan drabbas av. Det är på många sätt signifikativt för varför jag uppskattade Solidärer av Anna Jörgensdotter (f. 1973) så mycket.
     1936, Gävle. General Franco gör framryckningar i Spanien medan Ingemar arbetar, andas politik och tänker på Joe Hill som gick på hans gator. Flickvännen Klara ger han inte mycket gensvar eller uppmärksamhet så när hon dansar iväg med någon annan ger han upp henne. Att hon väntar hans barn kommer inte bli uppenbart förrän om några månader, men då har han redan svarat på annonsen om att hjälpa Spaniens kämpade folk i striderna mot fascisterna. Väl framme träffar han Conxa, en kvinna som försakar mycket för kampen men trots det tillåter sig att vara nära den alltför pratige svensken.
     Det vore allt för lätt att säga att det är ett relationsdrama som målas upp med spanska inbördeskriget som fond, men Solidärer är en utmärkt historisk roman där berättelsen inte hade kunnat berättas utan dess historiska placering. Man märker att Jörgensdotter är väl förankrad i det hon skriver om, tillika en god berättare vars varje ord känns relevant. Både årets skiftningar i Gävle och krigets härjningar i Spanien blir levande och kommer läsaren till del med ett bra driv. Många av de uttrycksmedel Jörgesdotter visar i romanen önskar jag att jag hade kunnat inspireras av tidigare.
     Dess relevans idag är dessutom slående. Upptrappningen, motsättningarna, passiviteten, främlingsfientligheten, den starkes rätt och plikt — alla delarna går att känna igen i de debatter och problem som vi idag tampas med. Under första halvan av 1900-talet dukade Europa under för några av historiens värsta diktaturer. Vi kan försöka att inte låta det hända igen.
     Det prisregn som fallit över Solidärer — Moa Martinsson-priset, tidningen Vi:s litteraturpris och Sara Lidman-priset — är mycket välförtjänt och romanen tillhör absolut det bästa jag läst av svenska historiska romaner.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!