Alexandre Antonelli, i översättning av Claes Bernes, omslag formgett av Nils Olsson
255 s. Natur & Kultur 2022
I original på engelsa The Hidden Universe (2022)
Brasilienfödde Alexandre Antonelli (f. 1978) är en av världens mest framstående forskare inom biologisk mångfald och systematik och innehar bland annat en professur från Göteborgs universitet och rollen som forskningschef vid Kew Gardens i Storbritannien. Hans ord borde med andra ord väga tungt rörande vad som håller på att ske med livet på vår jord och lyckligtvis har han samlat några av dem i den populärvetenskapliga boken Ett dolt universum.
Boken är uppdelad i fyra större delar. I den första redogör han för vad biologisk mångfald är utifrån fem olika kriterier: arter, gener, evolution, funktioner och ekosystem. Att stirra sig blind på bara en av dem hjälper inte, för att upprätthålla en välmående planet behöver vi ta hänsyn till alla delar, det gäller allt från bevarandeprojekt till vad vi väljer att odla och stoppa i oss. I den andra delen diskuterar han naturens värden och i synnerhet att naturen måste få ha ett värde för sin egen skull och att vi människor på intet sätt är frikopplade från naturen, tvärtom är vi i allra högsta grad en del av den. I tredje delen visar Antonelli de hot som finns mot mångfalden vilket handlar om både föroreningar av diverse slag och om de ekosystemförluster som sker på grund av människans utarmning av jorden. Slutligen pekar han på några saker läsaren kan göra för att motverka detta.
Jag upplever att Antonelli skriver för en läsare som tar sina första trevande steg inom biologisk mångfald och klimatfrågor och även om jag på intet sätt är någon expert så har jag åtminstone så pass bra koll att aha-upplevelserna i Ett dolt universum blir få. Icke desto mindre tycker jag Antonelli förtjänstfullt visar hur allting hänger ihop, att bevarandet av biologisk mångfald i allra högsta grad hänger samman med kampen mot den globala uppvärmningen, en fråga som annars kan splittra och som de som skor sig på planetens bekostnad inte är sena att utnyttja. (Som exempel är den ”skog” svensk skogsnäring pratar om ofta att betrakta som en biologisk öken, till skillnad från vild skog, och resurserna som går åt till att fixa fram kött på bordet är mångdubbelt större än om betesmarkerna som går att odla användes för människomat.)
Jag är väldigt glad att en bok som Ett dolt universum finns och jag hoppas att den får en bred läsekrets som engagerar sig för biologiska mångfalden. Att forskare tar steget ut och gör sig tillgängliga är en viktig pusselbit i arbetet.