A Scanner Darkly

Originaltitel: A Scanner Darkly
Regissör: Richard Linklater
Manus: Philip K. Dick och Richard Linklater
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2006
Längd: 100 minuter

A Scanner Darkly är ännu en filmatisering av Philip K. Dick-bok med samma namn, och hans böcker är inte det enklaste att göra film av så att det blir bra.

I Los Angeles, några år in i framtiden, går den nya drogen Substance D som en löpeld genom staden. Drogen är otroligt beroendeframkallande och ger svåra hjärnskador. Bob Arctor (Keanu Reeves) är en infiltrerande polis med uppdraget att ta reda på vara Substance D kommer ifrån, samtidigt blir han beroende av drogen och tvingas kämpa mot stressen som kommer av att hjärnan slutar fungera.

Att sticka under stol med att A Scanner Darkly inte är någon munter historia vore bara dumt. Dick själv var tung missbrukare och har tagit inspiration från det till sin berättelse vilket förstås gör att den speglar Dicks verklighet (om än i en halvscience-fiction-värld).

Det är inte ofta man säger att Keanu Reeves gör en roll bra, och kanske krävs det att han är tecknad för att man ska kunna göra det, men som Bob Arctor passar han verkligen. Så gör även Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane och Winona Ryder som Bobs närmaste umgängeskrets. Det är inga lätta roller de får ta sig an och alla är verkligen helt omöjliga att sympatisera med.

Filmen är som sagt tecknad, fast inte helt. Filmen är inspelad på vanligt sätt och sedan övertecknad. Tekniken är rätt häftig, men blir konstig. Ibland är det alldeles för likt ”verkligheten” vilket är lite tråkigt, andra gånger är det jättesnyggt. Speciellt road är jag över hur tecknade bilarna ser ut att vara. Det blir trots ojämnheten rätt bra.

A Scanner Darkly är verkligen en film man borde se, om inte annat för att få lite perspektiv, för filmen är verkligen ingen ytlig historia. Den går på djupet med omoral och droger.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. För en gångs skull säger vi nästan exakt samma sak :) Jag menar, även om vi då och då sätter liknande betyg på saker, är det inte så ofta vi skriver samma sak också. Enda skillnaden i det här fallet är förstås att jag är kär i PKD och att du inte är det. Min recension finns här.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!