Philip K. Dick — The Three Stigmata of Palmer Eldritch

Philip K. Dick
230 s. Gollancz 2003 (1965)


Jorden är så överhettad att utomhusvistelse kräver avancerad skyddsutrustning förutom på Antarktis som blommat upp till ett turistparadis. De rika lät sig snabbevolutioneras och köpte satelliter att bosätta sig i istället för att hjälpa till att rädda planeten och de övriga tvångsrekryteras av FN till kolonisering av vårt solsystem. I The Three Stigmata of Palmer Eldritch beskrev science fiction-författaren Philip K. Dick (1928—1982) klimatförändringarna och ojämlikheten, ändå är det inte det den handlar om.
     Samhället är ojämlikt, folk arbetar sig uppåt genom en oändlig serie lägenhetsnummer, och trots att det inte ses på med blida ögon har företagsledaren Leo Bulero slutit ett informellt avtal med FN om att de inte ska lägga sig i hans droghandel. Leo säljer nämligen Can-D i stor skala. Drogen kan användas i grupp och är transformerande (eller hallucinatorisk) och till konceptet kommer att man utrustar sin drogvärld med ett dockskåp där Perky Pat och hennes pojkvän Walt bor och det är dessa två drogen låter en ta över. De är lyckade och de bor på en plats som inte ödelagts av hetta.
     Denna drog och handel hotas när excentrikern Palmer Eldritch kraschar på Pluto på sin väg tillbaka från utomjordingarna Prox. Rykten gör gällande att han har med sig en kraftfullare drog, Chew-Z, och att den fått tillstånd av FN att säljas. Detta måste stoppas men att stoppa den mäktige Palmer Eldritch är lättare sagt än gjort.
     Och egentligen är det inte heller det här The Three Stigmata of Palmer Eldritch handlar om. Huvudberättelsen kretsar kring Barney Mayerson, en så kallad precog på Leos företag. Hans normala uppgift är att förutspå vilka trender och moden som kommer att slå så att företaget kan utveckla dessa till dockskåpen. Normalt är han bäst i branschen, men när en man kommer in med Barneys ex-frus krukor bortser han från sin förmåga och tackar bestämt nej. Snart därpå finner han sig utan jobb på väg som tvångskolonisatör på Mars och tillika som en bricka i spelet mellan Leo Bulero och Palmer Eldritch.
     Men kanske handlar The Three Stigmata of Palmer Eldritch egentligen om religion. Som vanligt med Dick är lagren många och tematiken ibland svår att reda ut. Paranoia och droger, framtid och katastrof, ofta återkommande teman, men här börjar även en metafysisk frågeställning ta form. På något sätt är Palmer Eldritch så tätt sammanknuten med Chew-Z att trots rapporter om hans död verkar han envist hänga kvar, självmedveten och handlingskraftig, genom brukarnas hallucinationer. Han är en allomslutande, allvetande kraft, sannolikt ond, men icke desto mindre där. Är drogen på något sätt vägen till Gud? Eller var det Gud som kom tillbaka från yttre rymden i Eldritchs ställe? Dick ger förstås inga svar, bitar av boken är det omöjligt att avgöra vad som är hallucination och vad som är verklighet (om man nu kan prata om en sådan eller om att det skulle vara skillnad).
     Dick är sedvanligt humoristisk, oerhört elak mot sina figurer, ger dem inte en lugn stund. Om idéerna är svårgenomträngliga emellanåt överbryggas det klart av att Dick är en mycket kompetent författare. Dessutom finns ytterligare ett lager av ska-vi-säga-oavsiktlig humor. Den utspelar sig 2016, lååååångt in i framtiden, och en av figurerna minns tillbaka till hettan 2004 då hans LP-samling smälte. Sådant är jag oerhört svag för.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Åh, den måste jag läsa snart! Jag har aldrig varit något science fiction fan, förrän jag läste Do Androids Dream of Electric Sheep. Sedan dess har jag läst flera av hans böcker men denna står än så länge oläst i hyllan. Måste åtgärdas!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!