99 filmer du slipper se

Serie: 99 filmer du slipper se
Originaltitel: 99 filmer du slipper se
Manusörfattare: Henrik Lange och Thomas Wengelewski
Tecknare: Henrik Lange
Utgivningsår: 2009
Tryckår: 2009
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 205
Förlag: Nicotext
ISBN: 978-91-85869-70-1

Henrik Lange följer upp sin 80 romaner för dig som har bråttom med att slakta några filmer från en ganska intressant kanon med filmer som Karate Kid och Ghost Busters blandat med Casablanca, Nyckeln till frihet och A Clockwork Orange (samt 94 filmer till). Blandningen är med andra ord diger med både gamla och nya filmer, både fin- och fulkultur, både drama, komedi, skräck, action och allt vad det nu kan tänkas vara. Det vore förstås lätt att ifrågasätta valet av filmer, men det vore föga meningsfullt eftersom filmerna egentligen måste fylla ett par kriterier: 1. författarna ska ha sett filmen, 2. filmen måste gå att förkorta och rita på ett sätt som gör att man känner igen den och 3. filmen måste vara allmänt känd. Med det i åtanke är urvalet förmodligen bra.

Humorn i 99 filmer du slipper se bygger egentligen mest på igenkänningen. De filmer man faktiskt har sett är de som är roligast att läsa om i den här förkortade formen. Det är inget konstigt, det handlar om parodins grundsten – igenkänning. Tyvärr har de gått ifrån den raka destilleringen som var i 80 romaner för dig som har bråttom som för det mesta var väldigt fyndig till att fokusera allt mindre på filmerna och snarare koncentrera sig på bitterhet kring att filmerna överhuvudtaget skapats. Det raljanta tonfallet blir tyvärr rätt tröttsamt i längden och jag kan utan att blinka påstå att jag föredrar den mer verkfokuserade varianten.

Med det sagt: det finns ändå väldigt många guldkorn insprängda bland sidorna. Det är förstås ingen mening med att försöka berätta om någon av stripparna och jag vet inte hur populärt det är att scanna serien så ni får helt enkelt lita på mig när jag säger att Cykeltjuven och Borta med vinden tillhör de allra bästa filmförkortningarna.

Nå, 99 filmer du slipper se är i ungefär samma klass som 80 romaner för dig som har bråttom. Den senare är dock bättre men jag gillar konceptet och hoppas att Henrik Lange fortsätter att destillera filmer och böcker på det här sättet. Än mer hoppas jag förstås att folk inte tar dem för en förevändning att inte se filmerna eller läsa böckerna, men det är knappast Henrik Langes fel eller ansvar.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!