80 romaner för dig som har bråttom

Originaltitel: 80 romaner för dig som har bråttom
Författare: Henrik Lange
Utgivningsår: 2007
Tryckår: 2008
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 165
Förlag: Kartago förlag
ISBN: 978-91-89632-79-0

Jag misstänker att Henrik Langes 80 romaner för dig som har bråttom skulle kunna reta gallfeber på folk som är känsliga mot att få handlingen avslöjad för sig innan man läser boken eller ser filmen. Är man det så bör man hålla sig borta för det här är, precis som titeln anger, 80 romaner vars huvuddrag avslöjas i seriestrippar om fyra bildrutor. Idén är jätterolig och jag tycker det är schysst att de faktiskt gett ut den. Haken tror jag är att den framförallt, titeln till trots, riktar sig till de som faktiskt läst de böcker som illustreras. Har man inte det är det inte säkert att man har någon behållning för de serierutor som handlar om böcker man inte läst.

Tonen i boken är lätt raljant. Det är klart att det blir så när man ska parodiera något på mycket litet utrymme. Det är dessutom lite av behållningen med boken eftersom dess största uppgift är att roa – vilket den gör, jag skrattade hög flera gånger. Problemet är att det kanske inte alltid är klockrent, ibland för att det är lite överdrivet, ibland för att boken som illustreras inte är enkel att parodiera. Ljusglimtarna gör dock boken värd en genomläsning (vilket torde ta ungefär en halvtimme).

Stilen på bilderna är typisk morgontidningsserie. Inte särskilt snygga, svartvita och enkla karikatyrer. Ibland vittnar stilen om att det finns mer potential hos tecknaren, men oftast känns bilderna bara billiga. 80 romaner för dig som har bråttom känns som en väldigt enkel bok att göra, därför hade det väl varit trevligt om lite mer krut lagts på bilderna. Oslagbara är dock småkommentarerna som står vid författarnas namn, mer sådant hade varit bra.

Idén till 80 romaner för dig som har bråttom är jättebra och det finns en hel del goda (och råa) skratt att hämta i den. Däremot är inte allting bra och jag tycker till stor del att Henrik Lange gjort det lätt för sig i skapandet av den här lilla serieboken.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

3 Comments

  1. Den passar mig helt klart!
    Jag har bråttom och har inte tålamod att vänta!
    Fast sedan har jag svårt för spänning, så en bok där slutet står först vore idealiskt:)
    Tusen tack för tipset!

  2. Jag förstår inte riktigt syftet med den här boken. Som du säger är den ju bara rolig om man redan har läst böckerna, men om man redan har läst böckerna så har man väl ingen användning av en sån här bok?

    1. Det är förstås en poäng, men jag tror att det handlar om att man helt enkelt inte anpassat titeln efter syftet – medvetet eller omedvetet. Den är förmodligen inte tänkt att ersätta bokläsning utan snarare att göra roliga (och i många fall raljanta) resuméer. Underhållning snarare än nytta.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!