Klassfesten

Originaltitel: Klassfesten
Regissör: Måns Herngren och Hannes Holm
Manus: Måns Herngren och Hannes Holm
Språk: Svenska
Land: Sverige
År: 2002
Längd: 103 minuter

Det här är en svensk svart komedi om, som undertiteln lyder, ”Varför man inte vill återförenas med sin gamla klass, men ändå gör det.”

35-årige Magnus (Björn Kjellman) får en inbjudan till en klassträff från sin avgångsklass i grundskolan. Trots sin aversion mot klassträffar följer han en liten tants råd om att han faktiskt borde gå. Dessutom är chansen står att han får möta sin tonårskärlek Hillevi (Inday Ba) igen.
Trots att de flesta dyker upp blir inte klassfesten alls som de hade tänkt sig.

Klassfesten är en rätt jobbigt film. Trots att det är en komedi är humorn svart som natten. När man börjar fundera på personerna, deras öden och situationerna de hamnar i så är det inte lika lätt att dra på läpparna. De flesta är patetiska på ett eller annat sätt och jag tror att det farligaste är hur man kan känna igen sig i det. Det är en skildring av verkligheten och hur människor beter sig. Givetvis är det en karikatyr som alltid när herrarna Holm och Herngren är iblandade.
Manuset bör därför anses genialt. Även fast komiken alltid finns där tar filmen på rätt ställen.

Skådespeleriet är faktiskt väldigt bra för att vara idel svenska ansikten. Björn Kjellman, Inday Ba och Cecilia Frode är de stora utropstecknen, men även Mikael Almqvist och Henrik Hjelt gör riktigt bra ifrån sig.

Klassfesten, måste jag ändå säga, är en mycket bra svensk film. Bra svensk film kanske inte är något vi har i överflöd så när pärlor som Klassfesten vaskas fram gör man bäst i att se dem.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!