100 bästa låtarna jag hört, 81-100

Som en del av min 101-lista ska jag göra en lista över de 100 bästa låtarna jag hört. Det är förstås ingen enkel uppgift och som många mycket riktigt påpekat kommer ju listan vara inaktuell i stort sett omedelbart. Jag tycker trots det att en topp100-lista över de bästa låtarna som gjorts har ett visst värde. Dels för att visa vad jag gillar för låtar just nu, dels som tips om någon, mot förmodan, frågar om tips på vad man bör lyssna på så kan jag peka på listan och säga ”där, börja med de hundra” och dels för att lära mig att värdera och rangordna saker trots att skillnaderna är små och egentligen bara känslomässiga.

I min lista har jag försökt att hålla mig till en låt per artist (med ett fåtal undantag) och en version per låt. Detta för att det överhuvudtaget ska gå att göra en lista på 100 låtar. Annars hade 1000 varit rimligare (och tråkigare). Det finns alldeles för många bra artister och låtar och det är många som jag väldigt gärna hade velat ha med som tyvärr står utanför listan.

Jag började med en lista på 333 låtar som kunde tänkas passa på listan och nedan följer de som hamnade på plats 81-100. Vissa får ordentliga kommentarer, andra får ni lita på mitt omdöme om.

100. Marilyn Manson – Rock is Dead
Ett ganska knepigt val. Marilyn Manson har gjort ganska många lika låtar som alla lika gärna skulle kunnat hamna på den här platsen. Rock is dead kändes som det naturligaste valet när allt kommer omkring.

99. Hardcore Superstars – Shame
Shame var den första låten med Hardcore Superstars jag hörde (jag och syrran glodde på Voxpop för en himla massa år sedan) och är den enda låten med dem som jag egentligen uppskattat. Skön rytm i den.

98. Alanis Morissette – Ironic
Alanis har en underbar röst och just Ironic är den av Alanis låtar som jag tycker har bäst text, utan att tveka.

97. My Chemical Romance – You Know What They Do to Guys Like Us in Prison
Jag hörde den här låten ett antal gånger att veta utan vad det var. Gillade början ”In the middle of a gun fight… In the center of a restaurant…” och fastnade för låten när jag fick lyssna på den under kontrollerade former.

96. Jewel – Standing Still
Söt låt, underbar röst. Inte mycket mer att säga om saken.

95. KT Tunstall – Black Horse and the Cherry Tree
Låten i sig är visserligen riktigt bra, men det är inte förrän man sett henne framföra den som den kommer till sin rätt. KT Tunstall är sin egen orkester vilket är riktigt ballt.

94. Håkan Hellström – Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig
Jag gillar egentligen inte Håkan Hellström men den här låten har fått mig att ha överseende. Titeln och texten är underbara och Håkan själv framför den med stor inlevelse.

93. Josh Joplin – Camera One
Camera One kommer från ett Scrubsavsnitt och det är bara där jag hört den (förutom när jag spelat den själv). Refrängen är guld värd, verserna är okej.

92. Bertine Zetlitz – Twisted Little Star
En lite annorlunda låt. Tilltalade mig enormt när jag hörde den första gången och jag gillar den fortfarande.

91. Deine Lakaien – Wunderbar
Wunderbar är en rätt fånig titel eftersom låten är på engelska, men den rösten som sjunger låten är inte att leka med. En av de mer speciella röster jag känner till.

90. Kelly Clarkson – Since U Been Gone
American Idol-vinnaren Kelly Clarkson får en plats på min lista med den lite halvpunkiga Since U Been Gone. Den verkligen känns helt rätt.

89. Clawfinger – World Domination
Clawfinger är egentligen ett ganska ojämnt band med höga toppar och djupa dalar. World Domination är den låt som jag tycker är klart bäst av deras alster.

88. Razorlight – America
Razorlight är en ganska ny bekantskap. America är en ganska vänlig skildring av hur USA kan upplevas, eller för den delen hela västvärlden.

87. Queens of the Stone Age – First It Giveth
First It Giveth var första låten jag hörde med Queens of the Stone Age och dess lite dunkla sound funkade fint.

86. Live – I Alone
Live har gjort ganska många bra låtar som ligger någonstans i utkanten av vad man kommer ihåg. I Alone är väl den låten som har mest tryck och därför fastnar bäst.

85. Weeping Willows – Broken Promise Land
Jag har en Absolute Music 25 liggande någonstans. Där var Broken Promise Land med och jag lyssnade nästan sönder skivan (jag var ung och dum, okej?). Mycket på den var skräp men Broken Promise Land har fått hänga kvar. Tät kamp med Blue and Alone om platsen, dock.

84. Zeromancer – Clone Your Lover
Zeromancer är även de nya i samlingen. De liknar Korn rätt mycket och det måste ses som ett bra betyg.

83. Annie Lennox – A Winter Shade of Pale
Även om det är Procol Harums låt så vinner den här versionen genom att ha Annie Lennox, en av världens bästa röster. Sagolikt vackert.

82. Stereophonics – Maybe Tomorrow
Smågnälliga Stereophonics har lyckats göra en låt som jag kommer ihåg namnet på – Maybe Tomorrow – och den har jag å andra sidan lyssnat på fånigt mycket.

81. System of a Down – Roulette
System of a Down tillhör ju egentligen den hårdare skolan musik, men Roulette kan vara deras lugnaste låt. Därför tycker jag att den fungerar i nästan alla lägen, vilket få av deras andra låtar gör.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Japp, före detta ebrare och då vet jag vem du är också. :)

    Jag är ju övertygad om att man lär känna folket rätt snart oavsett om man är med på nollningen eller inte. Det är liksom tvunget. :)

  2. hoho, tyckte väl att jag kände igen dig lite.. En f.d eberare, inte sant? då har vi löst det mysiteriet ^^
    LIte vänner får man väl förhoppningsvis, missar dock de flesta nolle-aktiviteterna på grund av kapitalbrist (bor fortfarande i Nkpg), men jag får väl helt enklet förlita mig på min bländande sociala förmåga… ehe XD

    Vi syns,
    Mors!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!