M

Originaltitel: M
Regissör: Fritz Lang
Manus: Fritz Lang, Egon Jacobson och Thea von Harbou
Språk: Tyska
Land: Tyskland
År: 1931
Längd: 105 minuter

M är Fritz Langs thrillerklassiker från 1931.

En barnamördare (Peter Lorre) härjar fritt i en tysk stad. Befolkningen kräver av polisen att de ska finna mördaren snarast och detta gör att polisen börjar göra allt aggressivare razzior. Det stör förstås stadens brottssyndikat som anser att det bara finns en lösning, att själva ge sig ut i jakten på mördaren. Med folkets påtryckningar och polisens och maffians sökande urartar det hela till en hetsjakt bortom mänskligt förnuft.

Som brukligt är med gamla filmer så är den väldigt långsamt berättad. Historien är ganska förutsägbar men den kanske inte var det när den kom 1931. Idag har historien ett annat värde – som historiskt dokument över relativt liberalt Tyskland under mellankrigstiden.

En av de sköna sakerna med M är de oväntade detaljerna. Jag höll till exempel på att sätta i halsen när en av poliserna var sarkastisk. Otroligt roligt.

M har ganska högt klassiskt och historiskt värde. Är man intresserad av det tror jag att M kan vara en trevlig film. Har man svårt för, i modernt perspektiv, tafflig teknik och långsamt tempo är det nog värt att undvika M. För min del. Jag är någonstans mittemellan.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!