Lugna gatan

Originaltitel: Easy Street
Regissör: Charles Chaplin
Manus: Vincent Bryan, Charles Chaplin och Maverick Terrell
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1917
Längd: 24 minuter

Lugna gatan är faktiskt den första Charles Chaplin-filmen jag ser i dess (kanske inte så omfattande) helhet. Jag måste ändå säga att jag är överraskad över hur lättillgängligt och välgjort det känns, trots sina 90 år på nacken och den teknik som var tillgänglig då.

En luffare (Charles Chaplin) tar jobb som polis med uppgift att få ordning på Easy Street. Gatan är förstås långt i från lugn eftersom en jättestor och jättestark snubbe (Eric Campbell) ser det som sitt territorium.

Den korta och inte särskilt detaljerade handlingen bjuder mot alla odds på både dramatik (om än inte av det djupaste slaget) och stor humor. Ett av problemen jag trodde jag skulle ha med stumfilmen var bristen på flyt och direkta känslor men det fungerar väldigt väl, kanske främst för att Charles Chaplin är en fenomenal skådespelare med en stor repertoar av känslor.

Jag tycker helt klart att Lugna gatan med dess 24 minuter är väl värd en titt. Det känns som en mjukstart in i en genre där det finns mycket mer att hämta.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!