Amberville

Originaltitel: Amberville
Författare: Tim Davys
Utgivningsår: 2007
Tryckår: 2007
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 367
Förlag: Albert Bonniers förlag
ISBN: 978-91-0-011607-1

Amberville är en ny spännande roman – en av fyra faktiskt – med temat ondska. Tim Davys har valt att förlägga handlingen till den komplexa mjukdjursvärlden med Mollisan Town i centrum och även om den är annorlunda är det ändå en spegling av vår verklighet och mjukdjuren är väldigt lika människor.

Ryktet om Dödslistan har cirkulerat bland mjukdjuren i alla tider. Om den är myt eller verklighet är det få som vet, vad som dock är allmänt känt är att något får Chaufförerna att hämta utslitna mjukdjur vilka aldrig mer kommer tillbaka. Gangsterkungen Nicholas Duva tror benhårt på Dödslistan och dessutom att han själv är uppskriven på den. Därför söker han upp en gammal ”anställd”, Eric Björn, och ”kommer överens” om att Eric ska få Nicholas avskriven från listan eller så dör Erics fru Emma Kanin. Eric tvingas därför bort från sitt nya liv och tillsammans med sina gangsterkumpaner från förr ger de sig ut på det till synes omöjliga uppdraget.

Den ytliga handlingen skulle kunna vara till vilken deckare som helst, men lyckligtvis finns det ett betydligt större djup under den luddiga ytan. De filosofiska resonemangen som förs, om ondska och godhet, för tankarna till Robert M. Pirsigs Zen och konsten att sköta en motorcykel. Det hela är mycket skickligt framfört och när man tror sig ha funnit ett fungerande resonemang presenteras något nytt som omedelbart raserar ens övertygelse och på nytt tvingar en att tänka till.

De tvära kasten presenteras med hjälp av tillbakablickar och byten av perspektiv. Det finns ganska många karaktärer som spelar en stor roll i Amberville och några av dem får möjligheten att presentera sig närmare. Större delen av boken beskrivs genom den allvetande berättaren, men då och då visas fragment där någon annans version av verkligheten ges. Tekniken är inte bara utmärkt för att vända på förutsättningarna utan är dessutom jättebra för att ge läsaren en intimare relation till karaktärerna. Det är en sak, av många, som Davys gör riktigt bra. Personbeskrivningarna är väldigt målande och ger en bra bild av de många underliga figurerna. Aldrig har en homosexuell mjukdjursgasell känts så levande.

Den 2 oktober kommer Amberville ut i två versioner, en vanlig och en illustrerad, och vore jag er skulle jag hänga på låset för boken är på alla sätt en riktig pärla. Full av inviter att tänka till och oerhört välskriven blir Amberville något utöver det vanliga och följer de övriga tre delarna samma mönster kommer det bli en trevlig framtid för svensk litteratur.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!