Var börjar man?

Var börjar man? Det är en fråga som förstås inte är helt enkel att svara på. Det finns inga rätta svar, ingen enda instruktionsbok, och det är möjligt att det skrämmer många. Det skrämmer mig lite, nu när jag skriver det här inlägget och inser att jag måste påbörja den här resan på egen hand.

Å andra sidan började jag resan redan i början av maj då jag läste Mark Lynas Six degrees (Min recension) även om jag då inte var riktigt medveten om det. Jag blev tagen av läsningen och även om den inte var alltigenom pessimistisk insåg jag att någonting var på väg att gå helt åt pipan. I EU-parlamentsvalet lade jag min röst på Miljöpartiet eftersom jag ansåg att det var det enda rimliga, men därefter hände inte mycket. Senare läste jag Johan Tells 100 sätt att rädda världen… (min recension) vilken var både lättsam och lättsmält, en liten guide till småsaker man kunde göra för att ställa om sitt liv. Och ja, mycket riktigt började jag fundera på vilka av de här jag skulle kunna göra utan att tveka och det var en diger samling, men har jag gjort något? Nej, förstås inte. När jag slutligen läste David Jonstads Vår beskärda del (Min recension) var det droppen som fick bägaren att rinna över och jag insåg att man kan göra något, att jag borde göra något och jag startade den här bloggen.

Men redan innan jag kommit igång är jag osäker på att jag kommer att lyckas, därför hoppas jag att transparensen en blogg ger kommer sporra mig att inte misslyckas. För allt det här är nytt för mig, liksom för de flesta andra. Jag är inte insatt i någon klimatdebatt och jag har varken forskat om klimathotet eller läst särskilt många böcker om det. Jag är en novis som vill göra rätt för sig. Och jag tror det här är rätt sätt.

Så var börjar man? Likt ett tolvstegsprogram börjar man med att förstå och acceptera att vi har ett problem som var och en måste bidra till att lösa. Sedan är det naturligtvis dags att göra något åt det och det finns många sätt som blir allra effektivast tillsammans: konsumera mindre och bättre, rösta på Miljöpartiet, byt till lågenergiglödlampor och ta kontroll över din energiförbrukning, cykla och källsortera, ring och maila folk med makt att göra större förändringar, för att ta några exempel.

Jag ska göra mitt bästa för att lägga om mitt liv och inspirera andra till att göra detsamma.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!