Trion från Belleville

Originaltitel: Les Triplettes de Belleville
Regissör: Sylvain Chomet
Manus: Sylvain Chomet
Språk: Franska och portugisiska
Land: Frankrike, Belgien, Kanada och Storbritannien
År: 2003
Längd: 80 minuter

En mormor tränar för fullt med sitt barnbarn för att denne ska bli den bästa cyklisten i världen och vinna Tour de France, men under loppet så kidnappas barnbarnet tillsammans med några andra cyklister. Gumman ger sig ut för att leta rätt på hennes lille cyklist och resan tar henne till Belleville där hon möter den berömda Belleville-trion, en grupp sångerskor från Fred Astaires tid, som bestämmer sig för att hjälpa henne finna sitt förlorade barnbarn.

Historien är fantastisk! Den berättas nästan helt utan ord men den förs ändå fram som ett rinnande vatten. Här gör regissören och manusförfattaren Sylvain Chomet ett skolexempel på hur berättande ska göras. Med det inte sagt att det är en mysig och trevlig historia. Tvärtom är den bisarr och lite störande. Man vet inte om man ska njuta eller rysa av obehag. Och eftersom jag satt kvar genom hela och gillade den så måste ju den balansen vara mästerligt avvägd. Det är dessutom rätt bra satir.

Teckningsstilen är väldigt speciell, både på ett bra och på ett dåligt sätt. Människor är avbildade på ett hemskt sätt. Karikatyriskt bortom rimliga gränser och det tar bort lite av fokuset från det i utseendet som är fantastiskt: allt annat! Allt utom människorna är helt underbart illustrerat och jag myser varje sekund jag tänker på landskapsbilderna. Jag skulle ge min vänstra hand för att kunna rita sådana landskap.

Musiken är även den rätt mysig. Den är ju ganska central i och med att den handlar om trion från Belleville som var omåttligt populära när de var unga. Filmen hade inte gjort sig särskilt väl utan den musik som bjuds på.

Trion från Belleville är definitivt inte en film för alla. I värsta fall kanske man måste vara en pretentiös snobb för att uppskatta den till fullo, men det kan jag leva med eftersom jag är just det. Den är välillustrerad och suveränt berättad. Gör ett försök är ni snälla.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!