Bastien Vivès, Florent Ruppert & Jérôme Mulot — The Grande Odalisque

Bastien Vivès, Florent Ruppert & Jérôme Mulot, översättning av Montana Kane
122 s. Fantagraphics Books 2021 (2012)


Det är verkligen inte ett överflöd av heist-äventyr i mitt liv, varken i verkligheten eller i den fiktion jag konsumerar. Och i ärlighetens namn har det jag på senare år fått till mig inte varit något vidare, men den franska trion Bastien Vivès, Florent Ruppert och Jérôme Mulot har i serieromanen The Grande Odalisque skapat något ganska häftigt.
     Carole och Alex är bästa vänner, ibland verkar de tvivla på varför, men i slutänden vet de att de kan lita på varandra i vått och torrt och att de alltid har varandra. Dessutom är de ett sjuhelsikes team när det gäller att stjäla berömda konstverk, och nu har de fått i uppdrag att stjäla Jean Auguste Dominique Ingres Den stora odalisken från Louvren. Det är ett jobb som kräver precision, eldkraft och någon som är grym på att föra fram fordon.
     Trions bilder är enkla (på gränsen till, men aldrig faktiskt, naiva och otillräckliga) och fartfyllda. De lyckas skriva fram berättelsen om Carole och Alex på ett fint vis, fördjupar deras relation och lyfter fram deras egenheter. Det är lättsamt utan att bli banalt och jag tycker att de fångar precis det jag är ute efter när det gäller den här typen av historier. Det är också fint hur bokens huvudpersoner får vara både badass och känsliga, småaktiga och kompetenta. Det skapar en dynamik som håller boken igenom.
     The Grande Odalisque är första delen i en serie om Carole och Alex och jag tror att det kommer finnas mycket att hämta här, även om det kanske är tveksamt om varje ny bok kommer att kännas som ett verk i sin egen rätt, snarare än en fortsättning på denna. Oavsett vilket lär jag hålla utkik efter dem.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!