The Island

Originaltitel: The Island
Regissör: Michael Bay
Manus: Caspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman och Robert Orci
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2005
Längd: 136 minuter

I en snudd på utopisk värld lever människor lyckligt ovetande om att de är framodlade kloner från rika människor som vill ha en försäkring när något organ kollapsar eller liknande. Lincoln Six-Echo (Ewan McGregor) är en av klonerna och börjar så sakteliga genomskåda systemet han är en del av. Tillsammans med Jordan Two Delta (Scarlett Johansson) lyckas de ställa till en del oreda och till slut rymma för att i förlängningen finna sina dubbelgångare.

Till en början är The Island en häftig framtidsbild och en nedtonad thrilleraktig film, för att senare återgå i rätt tramsig action. Det är riktigt tråkigt eftersom filmen hade kunnat aspirera till en femma om den fortsatt som den började rätt igenom. Handlingen är inte jättestark, men den fungerar och är fantasieggande så till den grad att jag nästan – bara nästan – önskar att det fanns sådana faciliteter. I och med att den övergår i action känns den väldigt lång. 136 minuter är inte överdrivet mycket, men filmen hade kunnat vara en halvtimme kortare utan att man förlorat särskilt mycket om det nu hade varit en thriller rätt igenom.

Nu råkar det ju vara så att Ewan McGregor och Scarlett Johansson är rätt skickliga skådespelare och även om svängrummet är litet i The Island tycker jag att de gör bra ifrån sig och passar bra att spela både mot varandra och mot sig själva. Att dessutom Sean Bean och Steve Buscemi medverkar gör ju inte saken sämre. Steve Buscemi är förmodligen den enda som riktigt briljerar (oavsett vad han gör).

The Island skulle kunna vara riktigt bra, men på grund av några tråkiga val i produktionen av filmen så faller den och blir ordinär med fantastiska miljöer. En snygg rulle som tyvärr ligger precis på gränsen till att vara övervägande dålig, men klarar sig med en hårsmån.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!