Around the world in 80 days with Michael Palin

Originaltitel: Around the World in 80 Days
Manus: Jules Verne
Språk: Engelska
Land: Storbritannien
År: 1989
Längd: 7 avsnitt, 49 minuter per avsnitt

När Michael Palin fick förslaget att göra en jorden runt-resa i äventyraren Phileas Foggs fotspår visste han knappast vad som väntade honom. Uppdraget var att likt Jules Vernes hjälte åka runt jorden på 80 dagar utan att använda flyg. Resan började i London i september och tog honom genom 16 länder: Storbritannien, Frankrike, Schweiz, Liechtenstein, Österrike, Italien, Grekland, Egypten, Saudi-arabien, Qatar, Förenade arabemiraten, Indien, Singapore, Kina, Japan och USA.

Jag tycker att idén är fantastisk på många sätt. Resan som med flyg kan göras på 80 timmar blir knepig även i slutet av 1980-talet trots att världen har förändrats något otroligt på de dryga 100 åren som gått sedan den fiktive Phileas Fogg gav sig av. Dokumentärserien visar tydligt att många svårigheter fortfarande finns kvar och när man tänker på utvecklingen är det frågan om resan ens går att göra idag.

Michael Palin är en lysande presentatör och reseskildrare. Han har enorm utstrålning, han verkar trivas med uppdraget och han tycker det är roligt att vara där. Det gör mycket för att man som tittare ska leva sig in i resan. För även om Michael Palin är en sann engelsk gentleman så märks det tydligt att han blir frustrerad på den maktlöshet han känner när båtar blir försenade, guider inte visar honom rätt och så vidare. Problemen är otaliga och man kan utan större problem förstå att det är påfrestande.

Sättet Around the world in 80 days with Michael Palin utförs på gör dels att man vill ge sig ut på egna fantastiska expeditioner, uppleva andra länder och göra det på ett sätt som inte ens avlägset kan likna en charterresa. Vad kanske viktigare är att det gör mig väldigt intresserad av att se Michael Palins andra resedokumentärer. Är de utförda med samma högklassighet som den här kommer jag ha många trevliga TV-serietimmar framför mig.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!