Kvinnor som kör bil på film, finns de?

I morse när jag gick till jobbet såg jag en Volvo 240 som otåligt väntade på att trafikljuset skulle låta den åka. Inget märkvärdigt med det, kan tyckas, men det slog mig att senast jag såg en bil av den typen förmodligen var i någon av de otal Hollywoodfilmer från 1990-talets första hälft där någon inte särskilt extravagant huvudperson begagnat ett sådant fordon. Den föga anmärkningsvärda insikten delade jag glatt med mig av på Facebook varpå frågan om kvinnliga chaufförer på film väcktes.

Några förslag kom snart: den gravida polisen Marge Gunderson (spelad av Frances McDormand) i Fargo kör bil, likaså Marion Crane (Janet Leigh) som flyr med pengarna i Psycho. I Thelma & Louise flyr Susan Sarandon och Geena Davis tillsammans undan lagen vilket visserligen snarare slutar med en flygtur.

Pratar man rena road movies som Thelma & Louise kommer genast ett par till: Boys on the Side, Crossroads, Roadgames bland andra, men där är bilkörandet centralt och då blir ämnet genast mycket tråkigare.

I kategorin kvinnliga bilförare i filmer där åkandet inte är centralt blir det genast knepigare. I en av mina favoritfilmer, Twelve Monkeys (visserligen en recension som inte gör filmen rättvisa riktigt), får Madeleine Stowe köra runt med en förvirrad och åksjuk Bruce Willis och i The Shining flyr mor och son, om jag inte minns fel, undan den vid det laget tokige Jack Nicholson. Bilkörandet är ett privilegium för fäder, makar och manliga kolleger om dessa är tillgängliga. Eller?

Har ni tips på filmer där en kvinna sitter bakom ratten med en i alla avseenden körduglig man i passagerarsätet? Upplys mig i så fall, för inte kan det väl vara så att Hollywood cementerar ett bilförarideal från 1950-talet där kvinnan sitter bredvid, för inte kan hon väl köra? Hur skulle det se ut?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Uma Thurman snor och kör omkring i en stor gul pickup med titeln ”Pussy Wagon” i Kill Bill vol 1.

    Sen är det hyfsat ofta som agent Scully hamnar bakom ratten i X Files, ibland ensam men även med agent Mulder i passagerarsätet.

    Men de är de två exempel som spontanast dyker upp i huvudet på mig. Annars har jag inte tänkt på frågan.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!