The Insider

Originaltitel: The Insider
Regissör: Michael Mann
Manus: Marie Brenner, Eric Roth och Michael Mann
Språk: Engelska, japanska och arabiska
Land: USA
År: 1999
Längd: 157 minuter

The Insider är den sanna historien om mannen som visste för mycket och ville visa världen av tobaksbolagen egentligen går för.

”CBS 60 minutes”-producenten Lowell Bergman (Al Pacino) snappar upp ett scoop om en tidigare forskare på Brown & Williamson, Jeff Wigand (Russell Crowe) men denne vill till en början inte prata med varken Bergman eller någon annan journalist. När företaget dock sätter press på honom om hans tystnad sätter Wigand sin tilltro till Bergman trots ett stormigt äktenskap och hot. Till slut berättar han om tobaksbolagens rävspel och om hur farligt cigaretter är.

Historien är inte särskilt intressant. Det är inget nytt att tobaksbolagen ljuger och bedrar (annars skulle de inte ha en verksamhet) och handlingen får mig aldrig riktigt engagerad. Både Russell Crowe och Al Pacino gör dock riktigt bra insatser, tillsammans med Christopher Plummer som veteranprogramledaren.

The Insider är rätt snygg och ganska välgjord, men trots det kan jag inte ge den särskilt högt betyg. Den gav inget som helst intryck på mig, vilket förstås är en mindre bra sak.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!