Sagan om Ringen

Originaltitel: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Regissör: Peter Jackson
Manus: J.R.R. Tolkien, Fran Walsh, Philippa Boyens och Peter Jackson
Språk: Engelska och Sindarin
Land: Nya Zeeland och USA
År: 2001
Längd: 178 minuter

Det här är första delen i Peter Jacksons filmatisering av J.R.R. Tolkiens fantasy-trilogi om Härskarringen och personerna omkring den.

Det är få som inte vet åtminstone nästan vad som händer i boken, men trots det kommer en kort redogörelse.
För en herrans massa år sedan smiddes 20 ringar. Nio till människokungarna, sju till dvärgfurstarna, tre till alverna och en ensam som sagans elaking, Sauron, behöll för sig själv.
Den ensamma ringen försvann och många år senare hamnade den i hobbiten Bilbos (Ian Holm) ägo. Nu ska han ge sig av och lämnar ringen till sin brorson Frodo (Elijah Wood), båda utan vetskap om vilka krafter ringen besitter och vilka faror som väntar den som bär den.
Gandalf grå (Ian McKellen) vet dock och skickar Frodo och hans vän Sam (Sean Astin) på en tripp utan dess like. De stöter även på Merry (Dominic Monaghan) och Pippin (Billy Boyd) på sin färd.
Allt eftersom de rör sig blir farorna värre och reskamraterna fler.

Handlingen är episk och faktiskt inte mycket att hänga i julgranen. Skillnaden mot boken är väl att här är det knappast någon som förväntar sig något annat än lättsmält underhållning.
Och på tal om skillnader mot boken, sådana finns det en hel del. Stora delar av handlingen är helt enkelt kapade och bortslängda, och konstigt nog nämns vissa saker i förbigående, men återknyts aldrig till. Jag är medveten om att de kan störa de som är boktrogna, men mig gör det inte så mycket att de ändrar i handlingen, men att ta med saker ”bara för att” stör mig lite.
När de ändå var igång med saxen, kunde de inte raderat dvärgarna ur historien?

Skådespelarna tycker jag överlag gör ett bra jobb. Ser man till förlagan har ju skådespelarna inte särskilt mycket att arbeta med.
Ian Holm, Ian McKellen, Sean Bean och Hugo Weaving är bra som alltid. De andra är bra annars men inte här alternativt bra här men inte annars. Inga speciella utmärkningar dock.

Överlag är filmen en klart bättre produktion än boken.
Visserligen blir filmen lätt seg, men det är inget jämfört med boken. Allting passar bättre här och det hela slutar ändå som en medelmåttig äventyrsfilm som alla skulle kunnat göra med de resurserna.
Se hellre filmen än läs boken.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!