Stormens vandrare

Originaltitel: Stormens vandrare
Författare: Dan Hörning
Utgivningsår: 2006
Tryckår: 2006
Originalspråk: Svenska
Sidantal: 269
Förlag: Neogames
ISBN: 91-89128-37-0

Stormens vandrare är den första delen i Dan Hörnings nya romanserie om Mörkret i Eons Mundana.

Stormens vandrare börjar med att en bakfull alv vid namn Manuari vaknar upp i en snödriva och undrar vem och var han är, och fortsätter sedan i korta glimtar vidare genom rollbesättningen (som för övrigt är ungefär densamma som i Svärdsspel i Hadarlon, Dan Hörnings tidigare Eon-roman) bestående av en ung lärling vid namn Pelk, hans mästare Tzazil, mästarens dotter Tzila och så fortsätter längan.
Det berättas om hur Pelks far blivit galen, troligen på grund av något han läste under Svärdsspel i Hadarlon och hur Pelk som allvetarlärling bjuds (eller tvingas, beroende på hur man ser det) med på en resa för att försöka avslöja en hemlighet om den stundande apokalypsen, Mörkret, och hur man stoppar den.
De korta bitarna om de olika karaktärernas förehavanden går ju mer man läser över till att bara handla om Pelk och hans följe. De trådar som togs upp i början av berättelsen knyts inte ihop vilket gör att stora delar av boken blir väldigt konstig. Det kan man visserligen ”skylla” på att Stormens vandrare är första delen i en serie, men jag tycker ändå att man kan begära att de vars trådar man bemödar sig med att nysta upp ska ha en relevans som berättas i den enskilda delen av serien.

Det är verkligen inget fel på Dan Hörnings språk. Han har ett bra flyt i texten och även om det inte är världsklass så är det ändå bra. Jag känner aldrig att något blir konstigt eller fel, och att Dan trots allt blandar in lite humor gör läsupplevelsen bättre än annan standardfantasy.
För standardfantasy är precis vad det är, och de som letar efter annat bör snabbt se sig åt ett annat håll. Flera gånger rycker jag till i funderingen ”har jag inte läst det här förut?” vilket inte alltid är så bra. Det är en ung pojke som ska utvecklas och det är precis som vanligt. Väldigt få nya grepp eller nyskapande idéer presenteras. När det kommer till värld kan man förstå det eftersom det följer Eons värld Mundana, men jag tycker att man kan begära lite mer av de bitarna som skulle kunnat vara fria, det vill säga karaktärer och handling.

Slutomdömet blir lite splittrat. Med humor och skaparlust (och det faktum att det är svensk fantasy) har Dan Hörning skrivit en trevlig invit till en romanserie som mycket väl kan bli mer än läsvärd. Men det är bara en invit, som en demo till ett datorspel eller en trailer till en film. Man får inte allt och vissa funktioner saknas. Därför kan inte betyget bli så högt, tyvärr.
Köp gärna Stormens vandrare, men förvänta er inga underverk förrän hela serien är släppt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

4 Comments

  1. Tack för en trevlig recension. Du kommer att få se bitar som definitivt inte är standardfantasy i del 2. Just den där detaljen med en pojke som ska utvecklas är något jag verkligen avskyr i fantasy, så det kommer jag att göra något annorlunda av, det lovar jag :-)

    1. Oj, en kommentar på ett väldigt gammalt inlägg. Tack själv. :)

      Det låter som att du har en idé om vad du vill göra och hur du ska bryta mot traditionen. Det låter bra. Är nästa del på gång?

  2. Inte svar så fort den här gången heller :-)

    Har tyvärr ingen möjlighet att styra utgivningstakten, utan det är helt upp till Neogames. Del 2 – Ljusets vandrare och del 3 – Drömmens vandrare är klara för utgivning för min del (inklusive korrekturläsning)

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!