Sommar i P1

Jag har många år haft ambitionen att lyssna mycket på P1s eminenta radioprogram Sommar som plikttroget trillar in i våra radioapparater varje år i mitten av juni. Lika ofta har jag misslyckats med att lyssna, och jag kan inte riktigt komma på varför annat än att jag glömt bort det eller struntat i det. Sedan förra året har jag dock lärt mig att lyssna på radio på annat sätt, det är jättelätt att bara peta igång Sveriges radios webbradio och lyssna. Det gör att jag även i år kommer ha ambitionen att lyssna, utan några förhoppningar om att faktiskt lyckas.

Vilka satsar jag på att lyssna på då? Ja, det finns en hel rad intressanta i år och jag kommer lista några nedan. Hela listan finns här. Urvalet är synnerligen godtyckligt, i vissa fall är det personer jag beundrar, i andra fall är det någon jag är nyfiken på som jag vill veta mer om. Då och då är det någon jag inte fått jättebra intryck av men som jag tycker förtjänar en andra chans. Ni kan ju roa er med att gissa vilka som tillhör vilken kategori.

Juni

22 › Hanna Hellquist
29 › Hans Alfredson

Juli

3 › Cecilia Frode
4 › Lena Philipson
7 › Nour El-Refai
11 › Jonas Björkman
18 › Kristian Luuk
19 › Per Olov Enquist
25 › Morgan Alling
26 › Ola Salo
27 › Petra Mede
31 › Peter Englund

Augusti

1 › Alex Schulman
5 › Jerry Williams
8 › Bodil Malmsten
9 › Anders Lundin
12 › Frida Hyvönen

Vilka ska ni lyssna på?

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

13 Comments

 1. Jag lyssnar på ett gäng av BBCs radioprogram och laddar hem Ekonyheter och Kulturnyheter från SR… problemet är att SR klipper av sina radioprogram i förtid. Deras intervjuer med politiker inför EU-valet, tex, var alltid avklippta efter ett tag, och kulturnyheter slutar i förtid… ja, och ibland hackar det mitt i programmen. Det gör att jag är lite tveksam till att lyssna på andra program än nyheter från SR, eftersom andra program än nyheter skulle vara värre att lyssna på när det klipps och hackar hela tiden.

  (That said, jag vet inte om det här radiopratet finns att ladda ned som podcast, vilket är hur jag lyssnar på radio, men… i alla fall)

  1. Nu har jag pinsamt dålig koll på podcasts, men dels går det att streama när det sänds, dels lyssna i efterhand, dels brukar det alltid vara någon vänlig själ som stjäl sommarprogrammen från SR och lägger upp som mp3or på en torrentsida nära dig.

   Själv har jag sällan till aldrig upplevt att radion hackat varken när jag lyssnat live eller i efterhand. Tråkigt att det ska vara så för dig. :/

 2. Det blir många intressanta sommarprat i år och jag kommer att lyssna på de flesta, det är en bra programidé att låta en känd person säga och göra sitt egna program under en timme. Och man kan ju lyssna på dem i efterhand.

  Det är kul att Ola Salo åter ställer upp och sommarpratar. Tycker att alla ska ta chansen att lyssna på honom, oavsett vad man tycker om The Ark. Ola är en otroligt intressant person med så mycket klokskap. :)

  1. Ja, det var ovanligt många intressanta i år, tycker jag. Väldigt roligt. Programidén är förstås också bra (de har ju trots allt kört den i 50 år :) ) och jag blir nästan sugen på att spela in ett eget, men jag har inget att säga så det kanske får vara.

 3. Förut prickade jag för och planerade men har med åren lärt mig att de bästa oftast är dem man inte vet så mycket om. Tack vare webbradion är det lätt att ta nästa om någon visar sig vara mindre intressant.

  1. Det är sant, man kan ju faktiskt spontanlyssna på saker. Vissa av namnen på listan känner jag inte alls till och de har sannolikt något att bidra med även de.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!