Arte de roubar

Originaltitel: Arte de roubar
Regissör: Leonel Vieira
Manus: João Quadros, Roberto Santiago och Leonel Vieira
Språk: Engelska
Land: Portugal och Brasilien
År: 2008
Längd: 103 minuter

De två halvt om halvt misslyckade skurkarna Fuentes (Enrique Arce) och Chico Silva (Ivo Canelas) får i uppdrag att stjäla en äkta och försvunnen van Gogh-tavla från en ensam argentinsk grevinna. Hade Fuentes och Chico Silva varit mer slipade hade det kanske gått bättre, men de hamnar på många avvägar och råkar ut för en rad mer eller mindre självförvållade missöden.

Radarparet Fuentes och Chico Silva är rätt sköna, de försöker vara smarta men är korkade, de försöker tänka efter (nåja) men handlar till slut ändå utan att tänka eller möjligen tänker för mycket så att det blir Jönssonligan av planerna. Det är väldigt charmigt och även om de är rätt osympatiska så väcker de ändå ett intresse hos mig. Och tur är väl det för hade de inte gjort det hade filmen varit ett riktigt bottennapp. Nu råkar den bara vara på sämre halvan av skalan och det med rätta. Filmen saknar nämligen nerv och historien som berättas är ganska konstig, men utan att vara bra konstig. Med lite mer finess hade även de delarna kunnat slipas.

Stilen påminner mycket om Pulp Fiction i det att den är klippt i akronologisk ordning, det är brutalt och det är plötslig action. Till skillnad från Pulp Fiction känns Arte de roubar som en helhet och den är betydligt raskare berättad än dess föregångare. Man ser tydligt influenserna och en blandning av de olika filmernas kvaliteter hade förmodligen blivit rätt bra. Tyvärr blir Arte de roubar inte mycket mer än en axelryckning den heller, om än en något gladare sådan.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!