Skördefesten Jättegrönt i Gamla Linköping

Idag, söndagen den tolfte september, gick återigen Linköpings skördefest Jättegrönt av stapeln. Det är en marknad i Gamla Linköping där odlare av olika slag samlas för att visa upp och sälja sina växter och grönsaker, bland annat. Jag besökte evenemanget och möttes av två insikter: 1. jag har ingen trädgård, och 2. det var inte särskilt mycket för mig där.

Marknadens fokus är odling av olika slag: trädgårdsodling, grönsaker, frukt och krukväxter. Framförallt första och sista sorten var överrepresenterade där och det gjorde att jag, som inte har någon trädgård främst fick sukta efter saker snarare än att faktiskt botanisera bland växterna. Jag hade hoppats på mer grönsaker och frukt till försäljning och jag hade hoppats på mer av utställningskaraktär om ekologisk odling, om klimat och samhällsomställning till ett grönare liv och sådant, men utöver alla som sålde sina ekologiska grönsaker var det bara ett stånd som stämde in på den profilen (vad jag kunde se): Hela Sverige ska leva!, en riksorganisation med fokus på landsbygdens fortlevnad och omställning.

Som marknad har Jättegrönt enorm potential som inte riktigt utnyttjas. Visst ska Svenska pelargonsällskapet finnas representerat där, men jag saknar de organisationer som på allvar arbetar för ett grönare samhälle och jag saknar det riktigt exceptionella. Det ska naturligtvis inte kommersialiseras, det vore löjligt om det blev ett tivoli Klimatsmart, men det hade inte skadat med lite mer politik mellan borden med fuchsia och pelargoner.

Precis bredvid mig, när jag tog den här bilden, stod en samling medelålders kvinnor och skrattade åt en stjärnformad prydnadspumpa. En av dem sa ”Farmville!” och de skrattade gott medan jag dog lite på insidan. Har grönsaksodling förminskats till ett meningslöst Facebook-spel vill jag inte vara med…

Jag gjorde dock några inköp: stora, härliga och obesprutade gula lökar, rödbetor och jordärtskockor, svamp, minitomater och en pumpa, så snart vankas piroger, pumpapaj, rödbetssoppa och grytor av olika slag. Det är inspirerande på något märkligt vis.

Skördefesten Jättegrönt är en mysig marknad, men jag tror man har mer att hämta om man har en trädgård. Främsta epitetet det kan få nu är förmodligen mysig. Det hade varit roligare med spektakulärt och intressant, men det fungerar. Jag hoppas att de utvecklar konceptet mer till nästa år.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!