Vegetariska piroger

Mitt stora problem när jag lagar mat är inte att få det gott (jag har ännu inte lagat något jag inte kunnat äta, trots mycket experimenterande). Nej, det svåra är att få det att se snyggt ut. Man kan kanske argumentera för att det tidigare är det viktigaste, men å andra sidan är det ju bra om maten ser aptitlig ut. Gårdagens rätt, piroger, kan beskådas nedan, men låt inte bilden avskräcka er. Det blev riktigt gott.

Ingredienser, 8 piroger

Till degen:
8 deciliter mjöl (jag körde 6 deciliter vetemjöl, 2 deciliter grahamsmjöl)
2 matskedar olivolja
2 paket jäst
3 deciliter ljummet vatten
Lagom mycket salt

Till fyllningen:
2 gula lökar
3 morötter
4 stora champinjoner
300 gram vegetarisk färs av valfri sort
1 stor paprika
1 halv näve minitomater
1 paket fetaost
2 paket créme fraiche med tomat och basilikasmak
Lagom mycket salt, peppar och paprikakrydda

Till ”ovanpået”:
1 ägg
Lagom mycket sesamfrön

Tillagning

Vi börjar med degen. Häll det ljumma vattnet och olivoljan i en bunke. Smula ned jästen i vätskan och rör om tills det är helt flytande och jämnt (det blir ju lite konstigt med oljan, men det gör man bäst i att strunta i). Salta och häll i mjölet under omrörning så att det blir en schysst deg. Det är förmodligen bäst att spara en deciliter mjöl och fylla på med den ifall degen skulle bli för blöt. Låt den jäsa i en timme ungefär.

Under tiden degen jäser är det bara att skära, hacka, tärna, riva eller hälla i alla ingredienser till fyllningen utom fetaosten och créme fraichen i en stor stekpanna och låta det steka ihop. När det ser fint och genomstekt ut häller du på créme fraiche, rör om och låter det svalna. När gäggan är sval tärnar du fetaosten och har i den med, och rör om.

När degen är jäst delar du den i åtta lika stora bitar. Du kavlar ut dem så de blir tunna, lägger på en klick fyllning och försöker att stänga ihop pirogen på något listigt sätt. Som synes på bilden är inte det min starka sida och hittar ni något bra sätt är jag idel öra. När alla pirogerna är packade har de förhoppningsvis någon typ av ovansida som penslas (se till att äga en pensel så går det lättare, själv körde jag med en gaffel) med ägg och sedan beströs med sesamfrön.

Pirogerna ska bakas på 200 grader i femton till tjugo minuter. När de är klara är det bäst för dig att du njuter av dem. Fungerar jättebra att frysa in och ha som lunchlådor.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Fukta, med vatten, de två ”degflikar” som ska limmas ihop. Tryck försiktigt ihop dem med en gaffel. Och gå och köp dig en pensel! Lycka till!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!