Linda Rakka — Svalor som ritar på himlen

Linda Rakka, inläst av Katarina Ewerlöf
7 h 57 min. Word Audio Publishing 2023 (2023)


Äntligen får vi komma tillbaka till Sparvdalen, den lilla idyllen i närheten av Berg och Ljungsbro (där jag bor) där vi nyligen fick följa John och Teddies sökande efter en väg ur penganöden och Sam och Betsys giftmördande av pensionatsgäster. Det senare är knappast en hemlighet och i Linda Rakkas uppföljare Svalor som ritar på himlen är det, till Betsys förtret, någon som ligger steget före henne. En rolig tvist på en serie som redan innan lekfullt förhåller sig till deckargenren.
     Nå, på Sparvedals slott bor tre generation von Gard med tjänstefolk. Trots att de äger marken omkring Sparvdalen och bor grannar med dem som bor där har relationen mellan slottsfolket och dess omgivning varit lite kylig. Fram till nu. Eventuellt har det med framtidsplanerna att göra, men låt oss säga att det är för grannsämjan. Med slottsportarna mer öppna är det just typiskt att matriarken Dorothea går och dör, förgiftad till på köpet. Ofrivillig huvudrollsinnehavare blir Nina från Göteborg som flyr från ett brustet förhållande till ett jobb på slottet hon egentligen är okvalificerad för. Till chef får hon den stilige och kanske något snobbige sonen Konstantine von Gard. Ska hon verkligen kasta sig in i något nytt så snart inpå det gamla?
     Den som läst Blåklockor som klingar på natten (2022) kommer att känna igen både persongalleri och Rakkas stil. En ny intrig, nya hemligheter att nysta i, men samma typ av porträtt, kanske mer typer än personer, och samma spel med kontrasten mellan det makabra (i ordets mest positiva bemärkelse) och det idylliska. Det är underhållande och det är roligt. Självklart bidrar det faktum att min dotter är med i Vreta Kloster scoutkår till att det är extra roligt när en central utvecklare kommer per kanot för att hjälpa kåren (som i verkligheten verkar förhållandevis välskött!) med verksamheten. Jag tror alltjämt att den som gillar den här typen av böcker klarar sig även utan den personliga kopplingen, annars hade inte Morden i Midsomer (1997—) överlevt så länge som den gjort.
     Det är något visst när man som läsare märker att den som skrivit haft roligt, och det tycker jag framgår här genom, framförallt, Betsy. Rakka lägger även brödsmulor till kommande delar. Det ska bli intressant vad som händer med familjen von Gards framtidsplaner och trädgården runt Kaptensvillan.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!