Patrik 1,5

Originaltitel: Patrik 1,5
Regissör: Ella Lemhagen
Manus: Michael Druker och Ella Lemhagen
Språk: Svenska
Land: Sverige
Svensk premiär: 12 september 2008
Längd: 103 minuter

Familjedramakomedierna är en klassisk tradition inom svensk film och få saker tyder på att något skulle ändra på det. Bara för att det är vanligt förekommande innebär det dock inte att alla alltid är bra – tvärtom, de flesta är synnerligen menlösa och taffligt utförda. Så är det inte med Patrik 1,5.

Det homosexuella paret Göran (Gustaf Skarsgård) och Sven (Torkel Petersson) ska få adoptera vad de tror är ett 1,5 årigt barn, men kommat har visst hamnat där av ett misstag så när Patrik (Thomas Ljungman), 15 år, står på tröskeln och påstår att paret adopterat honom ställs mycket på sin spets. Göran och Sven hade ställt iordning barnrummet och köpt prylar till ett litet barn och måste därför omvärdera det hela. Patrik visar sig dessutom vara en riktig värsting och tillika homofob. Ska Göran och Sven klara påfrestningarna och vad ska hända med Patrik?

Handlingen är kanske inte den skarpaste, mest intellektuellt utmanande, men den är ändå rätt trivsam – om än väldigt förutsägbar. Det är trevligt med en film som tar upp homosexualitet utan att fnissa åt att pojkar pussas eller andra dumheter. Det är trovärdigt och det är genuint. Det är skönt, för Patrik 1,5 hade kunnat bli riktigt dålig med fel regissör. Och då menar jag riktigt dålig.

Gustaf Skarsgård, Torkel Petersson och Thomas Ljungman har tillsammans en personkemi som verkligen bidrar till filmens framtoning. Alla är fantastiskt duktiga och det är uppfriskande att se att det finns riktigt bra skådespelare i Sverige, trots att filmerna som produceras alltmer går på tomgång (Göta kanal 3, vafan!?).

Patrik 1,5 är ingen utmanande film (om man nu inte tycker att andras homosexualitet är en personlig kränkning, men då kan man först och främst se en annan film – något av Mel Gibson till exempel? – och sen fundera på om det är en rimlig ståndpunkt man har) men den är trivsam, en typisk familjefilm som kanske helst bör avnjutas med lite popcorn i soffan någon fredagkväll strax efter åtta-snåret.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!