Om Newsmill

Några av er kanske har uppmärksammat att jag då och då länkar till Newsmill, sidan som på mycket kort tid växt till ett betydande forum för debatt. Enda anledningen till att jag fick upp ögonen för det (och orkade bry mig) var för att Dagens Nyheter gång på gång hänvisade till debatter på Newsmill. Jag tänkte att någonting måste det ju ligga bakom det hela.

Och visst gör det det. Webbplatsen publicerar debattinlägg inom specifika områden. Det handlar om både små och stora ämnen och har väldigt stor bredd – allt från global kris till ryssarnas arrangemang av Eurovision Song Contest – och kvaliteten är därefter. Alla inlägg är godkända av en redaktion så vilken smörja som helst tillåts ju inte men det blir ändå ett forum för mer infantila debattörer (såväl som etablerade och seriösa dito) och det är förmodligen det ojämna i artiklarna som är det stora problemet.

Jargongen i inläggen motsvarar den som man kan se på dagspressens debattsidor och jag vet inte om det är för att Newsmill är ungt (och publicerar mer) som det känns lite ostädat. Jag är inget fan av förolämpningar och smutskastning, men av någon anledning är det sällan jag stör mig på det när jag läser i en tidning, däremot händer det relativt ofta då jag läser på Newsmill. Framförallt tror jag det handlar om debattörernas självsäkerhet. Alla är fullt övertygade om att de själva har rätt i fråga om åsikter. Det är förstås en omöjlighet att någon skulle kunna ha rätt, men det hindrar dem inte. Givetvis ska man kunna lägga fram sin tes och tro på den, men man ska inte vara rädd att problematisera, en aspekt av debatten jag tycker saknas bland Newsmills inlägg.

Newsmill är en bra idé och med tiden kommer den att mogna och bli ännu bättre. Det jag saknar är ett större mått av refuseringar. Fanastiskt många inlägg publiceras varje dag och denna våg av text gör att man inte riktigt kan ta till sig allt även om man skulle vilja. Samtidigt är många av inläggen ganska undermåliga och därför vore ett mindre urval att föredra. ”Censur” ropar någon och jag svarar ”skitsnack”. Newsmill är nämligen så listigt konstruerat att man kan koppla blogginlägg till debatten och därför skulle det kunna finnas utrymme även för de inlägg som inte publiceras.

Det är en intressant idé, Newsmill, och jag hoppas att den mognar innan jag tröttnar.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!