Catherynne M. Valente — Space Opera

Catherynne M. Valente
289 s. Corsair 2019 (2018)


Ikväll sänds första semifinalen i den sextiosjätte årgången av Eurovision Song Contest. Som vanligt är det upphaussat, omhuldat och jag håller ett öga på det med samma skräckblandade förtjusning som vanligt. Någon favorit? Nej, det dristar jag mig inte till här, men en sak är säker: det kunde ha stått betydligt mer på spel. I amerikanska författaren Catherynne M. Valentes science fiction-roman Space Opera är insatsen betydligt högre.
     Nå, vi befinner oss en bit in i framtiden och Decibel Jones & The Absolut Zeros har slagit världen med häpnad innan de splittrades. Frontmannen Dess försöker hanka sig fram med sin status och sina tidigare framgångar, multiinstrumentalisten Oort lever familjeliv och Mira körde ihjäl sig en olycksam kväll. Exakt samtidigt för alla människor på jorden dyker en lätt obeskrivlig fiskfågelutomjording upp och berättar att mänskligheten till slut erkänts som en kännande varelse nog att vara med i musiktävlingen Metagalactic Grand Prix. Vinna behöver man absolut inte göra, men kommer mänskligheten sist blir den utrotad och ja, av alla tänkbara deltagare på utomjordingens lista är det bara Decibel Jones & The Absolute Zeros som fortfarande är någorlunda vid liv. Har de i sig att leverera en sista hit?
     Upplägget är fenomenalt tramsigt och alldeles underbart, det måste jag ge boken, och samtliga kapitel är döpta efter (översatta) Eurovision-bidrag så kopplingen till denna veckas spektakel är inte särskilt långsökt. Om man är en mer inbiten Eurovision-fan än vad jag är finns det säkert alldeles förträffligt mycket påskägg att upptäcka, för även jag snappar upp ett och annat. Tyvärr finns det också en stor omständlighet rakt genom hela boken på ett sätt som jag förknippar med The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (1979) och som också får mig att misstänka att jag hade tyckt även den boken var en smula tröttsam om jag läste den idag. Jag har (tydligen) svårt att uppskatta putslustiga beskrivningar av utomjordiska företeelser nu för tiden, och dessa finns det gott om i Space Opera, så mycket att de står i vägen för den annars mycket charmiga premissen.
     Om man befinner sig i skärpunkten mellan science fiction-läsare och Eurovision-fan är Space Opera given läsning och om man råkar vara endera av det kan det fortfarande fungera fint, men hos mig klickade Valentes bok inte riktigt.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!