Om ett akvarium

Jag hade fiskar när jag var liten. Jag kände egentligen aldrig något band till dem och när jag lämnade bort mina två sista malar efter att alla andra fiskar varit döda ett bra tag så kände jag ingen större sorg. Kanske är det därför jag för det mesta avfärdar fiskar som själlösa och tråkiga djur som knappast förtjänar epitetet husdjur.

Det visade sig dock att min flickvän hade ett akvarium som hon gärna ville fylla på med fiskar. Jag är inte så militant att jag inte kan tänka mig det alls så jag hjälpte henne att få ordning på det.

Akvariet är 60 liter och i det har vi satt ett innerfilter för 30-100 litersakvarium. Till skillnad från mitt första akvarium som hade grus köpte vi ljus fågelsand vilket gjorde på något sätt lyste upp hela akvariet. Till en början köpte vi tre växter, men jag har nyligen fyllt på med en fjärde.

Vad skulle vi fylla på med för fiskar? Flickvännen ville ha svarta slöjstjärtar och de enda fiskar som jag har haft ett känslomässigt band till är malar så det slutade med att vi skaffade två slöjstjärtar och en mal. Senare har vi även fyllt på med några black mollies och platys.

Någon gång under processen visade det sig att jag tyckte det var bra mycket roligare med ett akvarium nu än för tolv år sedan (eller när det var det var jag fick mitt). Förmodligen ligger det i att jag nu fixat allting själv tillsammans med min flickvän, medan jag när jag var liten fick det mesta gjort av mamma och pappa (det är åtminstone så jag minns det). Hur som helst kan jag nu känna att akvariet är något jag bryr mig om (även om fiskar fortfarande är själlösa och borde räknas som dekoration snarare än husdjur). Att fixa sand, stoppa ner krukor, stenar, växter och slutligen fiskar har varit lärorikt och innan vi startade kändes det mest som jag gjorde det för flickvännens skull även om jag kan tänka mig att skaffa större och mer i framtiden, något jag inte hade en tanke på innan vi fixade det här akvariet.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!