Om att dela

Ni som följer mig på twitter eller råkar vara vän med mig på Facebook vet att jag sprutar ur mig länktips. Det är självklart för mig att dela med mig av det jag tycker är bra, intressant, spännande, roligt eller uppseendeväckande. Jag vet inte om det är uppskattat, men jag ser det som min plikt och jag ser det som en av de stora fördelarna med sociala medier.

Mitt sätt att resonera är förstås inte allenarådande, men jag tycker mig uppfatta liknande mönster som mitt bland många av mina vänner. Det är bra, det är så det bör vara, för alla de tips som jag fått den vägen hade jag nog saknat annars.

Dock kan jag inte låta bli att fundera; vad krävs det för att du ska dela med sig av en länk? Hur bra måste något vara eller vilka kriterier måste uppfyllas för att du ska dela med dig av en länk?

För mig ser det ut ungefär såhär (med huvudsakligt fokus på Facebook):

A. Vänner och bekantas egna inlägg om intressanta saker (som jag sympatiserar med eller gillar på ett eller annat sätt) delar jag i princip alltid.
B. Nyheter eller argumentation delar jag med mig av om det är uppseendeväckande och förtjänar uppmärksamhet (alla nyhetsflöden är subjektiva).
C. Bilder, humor, satir eller andra inlägg av underhållningskaraktär delar jag med mig av om det är extremt bra, för dåliga inlägg av den sorten finns det alldeles för mycket.
D. Inlägg relevanta för en eller ett fåtal delar jag alltid (oberoende av ovanstående riktlinjer), men på ett sätt som inte alla nås av.

Det är förstås ett väldigt subjektivt förhållningssätt, det erkänner jag villigt. Det är inget konstigt att jag sållar utifrån mitt eget perspektiv, det gör vi förmodligen allihop. Genom att fundera på hur jag tänker kring att dela innehåll har jag lättare att diskutera frågan. Ett mål med det här inlägget är naturligtvis att öka antalet delningar av det jag skriver, men framförallt är jag nyfiken på hur andra resonerar i frågan, eftersom det är ett så kraftfullt verktyg för spridning av material såväl som insamlande av det.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

  1. Jag tror att jag är mycket mer sparsam med mitt delande än vad du är överlag, mest av något slags (kanske inbillad) föreställning om at andra inte är intresserade. De saker jag delar delar jag oftast till speciella personer eller grupper jag tror är intresserade av det jag hittat. Dock delar jag väl saker jag gillar i allmänhet på till exepmel Facebook, men det är ju redan det till en (relativt) liten grupp människor som har mig som vän där. Jag känner inte att det är motiverat eller intressant att dela detta offentligt.

    Ska jag sprida något vidare offentligt är det för att det är så extremt coolt att det måste vidare på något sätt eller att det är en del av en unik ansträngning att samla länkar om något specifikt (alltså så att själva spridandet är något unikt och inte bara en länk).

    Notera att allt jag pratar här handlar om att sprida det andra har gjort. Jag delar ju alltid med mig av mitt eget arbete, lägger upp föreläsningsanteckningar, gloslistor och allt möjligt. Det ser jag definitivt som en plikt, men det är nog en helt annan sak. Share and enjoy.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!