DN rapporterar att Sverige genom Sveriges ambassadör i Tokyo, Lars Vargö, har skrivit under det så kallade ACTA-avtalet (ACTA står, föga subtilt, för Anti-Counterfeit Trade Agreement). Det är bara ett av flera avtal som cirkulerar på regeringarnas bord långt från allmänhetens intresse, och de andra två, SOPA och PIPA, är även de tacksamma att göra ordvitsar av. ”Akta ACTA” och ”SOPA betyder skräp” är billiga poänger (jag gjorde det själv), men vi kan inte stanna där och förnöjsamt klappa oss på magen för vår vitsighet.
Avtal som ACTA och SOPA (som efter massiv proteststorm, där bland annat engelskspråkiga Wikipedia mörklades, röstades ner i USA) har sitt ursprung i en vilja att låta skydda intellektuell egendom, det vill säga patent- och upphovsrättsskyddade idéer, uppfinningar, kultur och varumärken. En hedervärd tanke, kan tyckas, för det finns idag en del problem som behöver lösas för att alla typer av kreatörer ska kunna frodas. ACTA och SOPA är inte lösningen. Avtalen är utvecklade och framtagna bakom lyckta dörrar och med en rik lobbyindustri ivrigt påhejandes. Effekten har blivit ett avtal vars exakta lydelser få känner till och som inte skyddar kreatörer, producenter och upphovsmän, utan skyddar företagens profit. Det gör också att metoderna inte är anpassade för att skydda vanliga människor – övervakning av internettrafik och orimliga juridiska abrovinker för att sätta dit de som utför intrång (det vill säga både du och jag, dagligen).
Opassande.se har skrivit en bra genomgång (det är också från henne jag hittat filmerna nedan) om ACTA och SOPA, en utomordentlig genomgång om problemen med avtalen.
Exakt vad som kan hända är svårt att veta, förstås, men rimliga gissningar är inte svåra att göra. Internet idag är en utomordentlig arena för användarskapat material. Den gemensamma kunskapen, kreativiteten och erfarenheten är summan av alla som använder internet och platser som Wikipedia och Facebook hade aldrig kunnat skapas om inte internet varit så förutsättningslöst som det ändå varit. Genom att övervaka trafik och utöva påtryckningar mot internetleverantörer (som Bredbandsbolaget och Telia) och webbtjänster (som Twitter, Facebook och Google) kommer internet censureras till oigenkännlighet och vi användare blir åter viljelösa konsumerardrönare, precis det som mediebolag vill ha oss till.
Tänkande människor, upplysta människor, samarbetande människor är farliga människor, människor som är svåra att lura. Det är precis så det ska vara, om man frågar mig.
Det är tyvärr svårt att protestera mot det här. Underlagen bereds och besluten tas långt bort från allmänheten (märk väl att Sverige skrev på avtalet i Tokyo, vilket känns väldigt symboliskt på något sätt). Den är i allra högsta grad bortom partifärger eftersom alla borde vara emot det, men just nu verkar vinden blåsa åt ett annat håll. Det här är inte en fråga om piratkopiering, även om det blir enklare för lobbyisterna att sälja in ACTA om det bara är ”tjuvar” som drabbas, men så enkel är förstås inte verkligheten. Du kommer drabbas även om du anser att du inte har något att dölja.
De här filmerna förklarar enkelt vad som är problemen och varför du och jag behöver sätta oss in i problemet och göra vad vi kan för att stoppa ACTA och alla liknande försök innan det är för sent.
Akta ACTA.
(Som en parantes på slutet och som en uppmaning till bolagen och lobbyorganisationerna som tycker det här är en bra idé, vill jag bara tipsa om Cameron Sinclairs fantastiska TED-talk om open-source-arkitektur. Medmänsklighet, samarbete och mål som inte i första hand är profit borde vara ledstjärnan för framtiden.)