”Om abortförslaget går igenom kan vi tvinga bort alliansen”

I DN den 25/2 skriver Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedin en debattartikel om Alliansens nya abortlagsförslag. De skriver bland annat följande:

Vi kan tvingas uppmana kristna väljare att inte rösta på alliansen i valet 2010. Som kristna är vi djupt oroade över att svenska regeringen förbereder ett nytt lagförslag som ger utländska kvinnor möjlighet att komma hit och göra sena aborter. Vi sörjer över att detta lagförslag backas upp av den kristdemokratiske socialministern Göran Hägglund. Han borde tänka på att kd:s huvudsakliga väljarbas är kristen och att partiet balanserar på fyraprocentsspärren. Åker kd ur riksdagen kan alliansen inte bilda regering efter valet 2010. Det kan vi kristna tvingas att aktivt medverka till. Vi vädjar till regeringen att inte pressa oss till detta. Vi vägrar acceptera att Göran Hägglund gör Sverige till ett abortparadis

Lagförslaget går i korta ordalag ut på att kvinnor från andra länder ska få göra abort fram till artonde veckan och få samma omsorg och omvårdnad som svenska kvinnor får, även om de måste betala aborten själva. Förslaget som skulle göra Sverige till ett av Europas mest abortliberala länder är något som Kristdemokraternas partiledare och tillika Sveriges socialminister Göran Hägglund står bakom, trots att det går emot delar av Kristdemokraternas partiprogram och väljarnas vilja. Han gör med andra ord något bra.

Förutom att förslaget som sådant är bra, då många länder har rent ut sagt hemska abortlagar och ”därför” tvingar befolkningen till illegala aborter, så kan det, om herrarna Arborelius och Hedin tvingas genomföra sina åtgärder, även se till att Kristdemokraterna åker ur riksdagen. Vari ligger det dåliga, måste jag fråga mig.

Jag tvivlar dock på att Arborelius och Hedin skulle ha någon reell makt att sätta Kristdemokraterna ur spel, men eftersom lagförslaget gör att fler kvinnor i andra länder får säkrare abortmöjligheter och färre barn blir ”oönskade” och tvingas lida på det sättet, så hoppas jag att Göran Hägglund och Alliansen har ryggrad nog att genomföra ett sunt lagförslag trots att några konservativa kristna tror sig veta bättre.

Som kristna tycker vi att det luktar hyckleri när man säger sig vilja hjälpa utländska kvinnor i nöd. Vilka har intresse av att åka till Sverige och betala dyrt för en abort hos oss, där de inte heller kan räkna med någon psykologisk eller kurativ hjälp efteråt? I praktiken bara de som har det mycket gott ställt och till varje pris vill genomgå en sen abort.

Även om den katolske biskopen och hans hans vapendragare i pingströrelsen har en poäng i att priset på aborter avskräcker så ger åtminstone lagförslaget en möjlighet för kvinnor att bestämma över sitt eget liv och skydda barnen från att inte vara välkomna i vår värld.

Arborelius och Hedin skriver också:

Som kristna är vi skyldiga att värna om det mänskliga livets okränkbarhet. Vi tror och här har vi god uppbackning av vetenskapen att det mänskliga livet börjar vid konceptionen. Redan då borde det ha rätt till skydd. Men som vi alla vet har ett foster inga rättigheter.

”Och inte heller några skyldigheter” glömde de förstås. Som Kristna vill de inte värna om kvinnans okränkbarhet. De tror, med religionens ständiga kompanjon – vetenskapen, att det mänskliga livet börjar från konceptionen, men det är inte fostrets egna liv som börjar då, det är bara kvinnans som fortsätter. Foster har inga rättigheter och inga skyldigheter och jag har väldigt svårt att se att de skulle ha några heller. Det verkar dock vara helt okej att kvinnan ska förlora sina rättigheter vid konceptionen.

Jag tycker att det luktar hyckleri.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

7 Comments

  1. Bra skrivet, länkar till det här inlägget om det är okej (vilket jag hoppas och tror att det är, då jag redan lagt upp länken)? :-)

  2. Japp, jag reagerade dock inte mest på själva abortfrågan utan på att ledare i ett religiöst samfund antyder att de tänker pressa sina medlemmar till att rösta på ett visst sätt. I min värld är det ett olagligt eller åtminstone djupt omoralsikt utnyttjande av maktposition.

  3. Ja, det är också illa, men jag tror att deras reella makt är lätt liten, även om de mycket väl kan tänkas försöka.
    Jag reagerade även på valet av ord i debattartikeln. ”Abortturism” och ”abortparadis” är rätt starka ord som har rätt lite med verkligheten att göra. Det orkade jag dock inte kommentera då jag tycker det var så mycket i deras text som var åt helvete, rent ut sagt.

  4. Jag håller med Hannes i den här frågan – vilken typ av demokratisyn har man om man tycker det är okej att hota med – förvisso antagligen välfriserad siffra, men vi använder den för resonemangets skull, biskopen själv verkar ju tro på den vilket är viktigt – att fyra procent av alliansens väljare skulle överge det blåa och rösta rött för att straffa dem, och därmed rycka makten ur händerna på dem? Folk är sura för att Miljöpartiet med sina fjantiga röstmängder har för mycket makt för att S och V har behövt dem för att bilda regering, och även om det vore skönt att få bort Alliansen så vet jag inte om jag vill att det ska ske på bekostnad av vår vackra (representativa och därmed värdelösa) demokrati för att någon prästjävel fått sand i fittan över att ingen längre håller på ”kristna värderingar”. De kanske borde gå tillbaka till att avrätta kättare och bränna dem på bål – det var ju när de slutade med sin absoluta maktutövning som folket började bli mer frisinniga i sin tolkning av kristendomen och till och med slutade tro.

    Raaaaaah, vad sur jag blir över att det finns sådana här idioter.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!