Natt på museet

Originaltitel: Night at the Museum
Regissör: Shawn Levy
Manus: Ben Garant, Thomas Lennon och Milan Trenc
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2006
Längd: 108 minuter

Det är tufft när museiprylar väcks till liv och det skulle kunna bädda för en bra film. Det blir dock inget vidare.

Larry Daley (Ben Stiller) har ett struligt liv. Hans visioner räcker inte som försörjning och när hans före detta fru (Kim Raver) förklarar att deras son (Jake Cherry) nog inte mår bra av fler flyttar och mer turbulens bestämmer sig Larry för att skaffa ett riktigt jobb. Det enda jobbet han kan få är som nattvakt på Museum of Natural History. Det till synes enkla jobbet visar sig vara något mer komplicerat än väntat då allting på museet får liv på natten.

Handlingen är, bortsett från den tuffa ramen, ganska platt, inte särskilt originell och väldigt oengarenade. Man skulle kunna kalla det en typisk barnfilmshandling, men inte ens barnfilmer lider av det syndromet numer. Detta gör att filmen är svår att koncentrera sig på. Ett plus är att den å andra sidan känns som att den tar slut snabbt.

På många ställen känns det väldigt larvigt och det sänker åtminstone mitt intryck mycket.

En annan sak som är tråkig, i och med att fokuset verkar vara barnfilm, är att väldigt lite inlärning är insprängd i manuset. Det hade inte varit någon match att väva in mer historia för att göra det till ”roligt lärande”.

Omdömet blir att Natt på museet är en rätt okej film, men inte för mig, och jag kan inte rekommendera den till någon över tio år.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!