Matrix

Originaltitel: The Matrix
Regissör: Andy Wachowski och Larry Wachowski
Manus: Andy Wachowski och Larry Wachowski
Språk: Engelska
Land: USA
År: 1999
Längd: 136 minuter

Matrix har visserligen några år på nacken nu, och kanske har det gett en nyktrare bild av filmen?


I början av 2000-talet färdigställde människorna en riktig Artificiell Intelligens, som snabbt slog sig fri och förslavade människorna. De satte människornas medvetande i en låtsasverklighet kallad Matrix.
I den här låtsasverkligheten bor Mr Andersson (Keanu Reeves) som på dagarna arbetar som vilken annan man som helst, men som på nätterna blir datahackern Neo. Han kontaktas av motståndsrörelsen, vars mål är att förgöra maskinerna, och släpps snart lös i en värld som är allt annat än fri.

Mitt perspektiv på Matrix har förändrats en del med tiden. Den har gått från att vara enbart jättehäftig, till att vara djup och nu – sju år efter den gjordes – är den full av bra idéer, ganska snygg och inte särskilt utstickande. Historien lider inte av några allvarliga brister, tvärtom känns den genomtänkt och det den förmedlar trovärdigt, trots allt det otroliga.
Däremot är replikerna och skådespelarnas insatser överlag… Varierande. Ofta känns dialogerna krystade och överspelade vilket man visserligen inte borde vara förvånad över med skådespelare som Keanu Reeves i huvudrollen.

Allting är hur som helst paketerat i en stämningsfull och idérik film klart värd att se. Inte för skådespelarprestationerna, men möjligen för allt det andra.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!