Nicholson Baker — The Mezzanine

Nicholson Baker
135 s. Granta 2011 (1988)


Att tala om handling i Nicholson Bakers (f. 1957) The Mezzanine är rent ut sagt ganska fånigt. Men okej, vi gör ett försök. En man åker rulltrappa under sin lunchrast. Det är allt, men det är tämligen långt från poängen.
     Jag kom över Bakers debut i en lista över några av litteraturhistoriens mest egensinniga litterära projekt. Förutom uppenbara kandidater som Georges Perec (på listan med två böcker, dessutom) och Raymond Queneau fanns Bakers debutverk, presenterat ungefär som ovan, med. Det var med andra ord inte för den kittlande säljpitchen jag fick upp ögonen för den, utan snarare som genom min dragning till excentricism.

Without having a look down, I was able to time the moment I took the step that put me in contact with the moving grooves of the escalator so that my foot landed not on a crack between two steps, but in the middle of one of them; and even though just about everyone my age has mastered this skill, I still felt proud of myself, just as I felt proud of being able to tie my shoes without looking.

Nåväl, Bakers huvudperson Howie är fångad i sin medvetandeström och vi med honom. Vi får följa med på toaletten, till Apoteket, till popcorn-ståndet och mycket annat, under tiden han oförtröttligt funderar på hur skosnören slits och hur effektivt en blåstork fungerar i jämförelse med pappershanddukar. Det finns förstås ingen hejd på Howies tankar, det är själva poängen, och tanke byggs på tanke i lång fotnoter som ytterligare drar oss bort från kortromanens tid och rum.
     The Mezzanine lyckas vara både kul och långrandig på ett sätt som inte lämpar sig särskilt väl för sträckläsning och, egentligen, kanske ingen annan läsning heller. Det är ett roligt och lagom avgränsande experiment, men det är framförallt som ett sådant det är värt att ta sig an det och det är när jag skriver detta jag inser hur spännande det vore med en kurs i excentrisk litteratur (men också hur förbannad man skulle bli). Hur som helst är The Mezzanine ingenting för den som inte har just knasböcker som specialintresse.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!