Mitt Afrika

Originaltitel: Out of Africa
Regissör: Sydney Pollack
Manus: Karen Blixen, Judith Thurman, Errol Trzebinski och Kurt Luedtke
Språk: Engelska och Swahili
Land: USA och Kenya
År: 1985
Längd: 150 minuter

Mitt Afrika vann Oscar för bästa film, något jag har väldigt svårt att förstå. Även om den är en rätt okej film så tycker jag att den borde ha det där lilla extra för att få en sådan utmärkelse.

Den bygger på den danska författaren Karen Blixens (Meryl Streep) liv, hur hon gifte sig med sin kusin Bror von Blixen (Klaus Maria Brandauer) och bosatte sig i Kenya för att driva en farm som senare blev en kaffeodling. Där möter hon den frihetstörstande och spännande Denys Finch Hatton (Robert Redford) som visar henne nya sidor både hos sig själv och av Afrika.

Det mest fenomenala med filmen är hur något så välgjort och potentiellt intressant kan vara så ointressant. Jag har inte läst Karen Blixens Den afrikanska farmen, men jag är helt klart sugen. Filmen gjorde inget större intryck på mig men jag har svårt att tro att den gör historien rättvisa.

Mitt Afrika är som sagt välgjord och det är förstås en anledning så god som någon till Oscarsstatyetten. Både skådespeleri och regi är kompetent, men det är ändå väldigt mycket som saknas. Det slår liksom inga gnistor om den, och det saknar jag verkligen.

Så slutligen kan man väl säga att Mitt Afrika är en film som skulle kunnat vara bra, men där mitt intresse lämnas oberört trots att jag i allra högsta grad borde vara intresserad.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!