Förtrollad

Originaltitel: Enchanted
Regissör: Kevin Lima
Manus: Bill Kelly
Språk: Engelska
Land: USA
År: 2007
Längd: 107 minuter

Förtrollad är förmodligen 2007 års mest oväntade succé här på Yasylum. Ibland är det bra att bli glatt överraskad genom sitt tvivel.

I sagans värld finns prinsessan Giselle (Amy Adams) som precis träffat sin drömprins Edward (James Marsden). Hans styvmor (Susan Sarandon) vill dock sätta käppar i hjulet för giftermålet och knuffar ner Giselle i en magisk brunn som tar prinsessan till den verkliga världen. Där möter hon Robert (Patrick Dempsey) som inte alls tror på sagor och romantik. Världarna krockar.

Filmer med kulturkrockar blir sällan särskilt bra, men i Förtrollad möts sagorna och verkligheten på ett bra sätt. Vad syftet med filmen egentligen är, är svårt att säga, men jag ser den som en klockren parodi på Disney och deras prinsessfilmer (vilket förstås är märkligt eftersom det är en Disneyfilm). Stor humor är det när hela New York sjunger med i Giselles sång om att visa kärlek. Precis som det är i sagofilmerna med andra ord.

Amy Adams och James Marsden är väldigt duktiga på det de gör. Deras manér, rörelser och repliker är precis som om de vore tecknade och inne i en saga. Väldigt, väldigt bra.

Förtrollad är en given titt för Disneyfantaster och för Disneyhatare och egentligen för alla andra också. Stor underhållning med mycket värme och hjärta när Disney gör narr av sig själv.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

2 Comments

  1. Tja, tror man att filmen är seriös gör man ett stort misstag. Jag gjorde det från början och fick samma känsla som du, men när jag väl satt där och såg den insåg jag att den var mer av en parodi än en seriös kärlekssnuttedisneygullfilm. Fast det är lite snuttegull också, förstås.

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!