Min nyordslista

Ett år har gått sedan det internetbävningsdrabbade tjejsamla presenterades som ett av 2011 års nya ord (trots ytterst marginell förekomst). Jag bestämde mig då att samla ihop ord till min egen nyordslista, och tyvärr har jag väl tjejsamlat nyorden och därför är de bara sju till antalet. Långt ifrån heltäckande, alltså.

Nåväl. Här är listan:

  • Indignationsprivilegium.
  • Pekoralkonnässör
  • Patosvibratot
  • Valfrihetsilska
  • Breivikiserar
  • Rovdjurstrycket
  • Brolinkilon

Noteras bör att orden är utvalda enbart för att jag funnit dem lustiga när jag stött på dem, strikt språkligt alltså.

Lena Andersson presenterar i en debattartikel i Dagens Nyheter den 11/2 2012 ordet indignationsprivilegium. Hon skriver ”[i]ndignationsprivilegiet avgör vilken upprördhet som är giltig” och menar att indignationsprivilegiet vissa har väcker irritation och aggression hos andra eftersom det moraliska, att man göra och tänka det man borde, kan leda till viss självgodhet och samförstånd.

Dagens Nyheters recensent Mårten Blomkvist gav med en rungande recension valräddarfilmen Big Miracle en nolla, den 24/2 2012. Med den recensionen lyckades han kvala in två ord på nyordslistan: pekoralkonnässör och patosvibratot. Inga av orden beskrivs rätt ut, men genom sitt sammanhang kan man förstå dem. ”Pekoralkonnässörer blir rikligt belönade på Big miracle, filmen som bland annat har en scen där de runt valhålet församlade journalisterna får höra att yngsta valen dött, varpå de sänker sina kameror, böjer sina huvuden och tar av mössorna för ’lilla Bamm-Bamm'” och

Drew Barrymores största ögonblick kommer då hon i rollen som Greenpeacerepresentant får sätta själva president Reagan på plats. Med patosvibratot uppdraget till elva förklarar hon för presidentens ombud på plats att om valarna dör, ska världen få veta vem som är skyldig: ”Jag kommer att säga att Ronald Reagan dödade valarna. Farväl, eftermäle!”

Vi förstår precis.

Daniel Swedin siar i en krönika i Aftonbladet den 29/2 2012 om regeringens sönderfall i och med, bland annat, att Kristdemokraterna stod ensamma kvar i 1800-talet i frågan om ensamstående kvinnor ska ha rätt till assisterad befruktning. Valfrihetsilskan, vilket är det fjärde nyordet, var det dock Centerpartiet och Moderaterna som kände, när Folkpartiet knystade om en lagändring som skulle förhindra att friskolor köps och säljs i spekulationssyfte. Vi antar att valfrihetsilskan uppstår då elevernas bästa går före ekonomisk valfrihet, bland annat.

När Gert Fylking i radio jämförde folkgruppen serber med Anders Behring Breivik väckte det av naturliga skäl visst motstånd. På expo.se citeras den 2/5 2012 Spasoje Marjanovic, ordförande för föreningen Justitia Pax Veritas: ”Man breivikiserar serber och det leder till segregation.” Breivikiserar bör förstås som att jämföra någon med den norske högerextremisten och terroristen Anders Behring Breivik på ett sätt som stigmatiserar vederbörande, dessutom utan rimliga proportioner.

Dagens nyheter rapporterar den 26/6 2012 att Moderaterna vill lätta på rovdjurstrycket. Människor i mellansverige måste få freda sig från rovdjuren och skydda sina tamdjur undan björn, lo och varg, menar förslagsställaren Bengt-Anders Johansson. Att presentera något som ett ”tryck” är ett sedan länge beprövat retoriskt knep som inte minst används när skatter ska diskuteras. Med rovdjursprefixet visas med all önskvärd tydlighet hur fånigt knepet är.

Slutligen. Serietidningsförläggaren Johannes Klenell:

Brolinkilon bör förstås som den vikt som adderas på idrottare efter att de lagt skor, klubba, häst eller vad det nu kan vara på hyllan. Inga ytterligare kommentarer nödvändiga.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

1 Comment

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!