Merwan — Aster of Pan

Merwan, i översättning av M. B. Valente
199 s. Magnetic Press 2021 (2019)


Året är 2068 och allting har gått åt pipan. Det står tidigt klart i franske illustratören och animatören Merwans (f. 1978) seriealbum Aster of Pan.1 I utkanterna av ruinerna av det som en gång varit Paris lever en människospillra som kallas för Pan och ägnar dagarna åt risodling och skrotsamlande. Det är svårt, men det måste gå.
     Aster är en ung tjej som hankar sig fram i detta, inte utanför men heller inte riktigt med. Hon kommer inte från Pan men hon är vän med Wallis vars föräldrar har olika högt uppsatta positioner i det lilla samhälle som finns kvar. En dag kommer Fortuna, ett annat samhälle med vida överlägsen teknik och mattillgång och erbjuder skydd i utbyte mot varor. Nej, det går inte för sig, Pan väljer i stället att utmana dem i ”Celestial Mechanics”.
     Vad är det? kan man fråga sig.

1. Two forces face off, each composed of seven envoys.
2. The envoys attempt to strike their opponents with an orb. Those who are struck must leave the grounds.
3. A cycle ends when all of one force’s envoys are out. The Revolution is over when a single force has won two cycles.

Ja, det verkar vara spökboll i bäst av tre. En rolig lek vill jag minnas, men extra actionpackad när Fortuna ständigt hittar på nya regler och förutsättningar för att hindra uppstickarna med Aster i spetsen. Aster of Pan är den typiska sport-berättelsen om hur ett vida underlägset lag tar sig samman och triumferar, men i Merwans serietappning är det en vildvuxen post-apokalyps som är skådeplatsen. Det är ganska lättuggat, men oerhört charmigt och mycket svårt för mig att motstå.

Show 1 footnote

  1. Vilket jag konsekvent läste som ”Master of Pain” vilket … inte är fel.

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!