China Miéville — Looking for Jake

China Miéville
303 s. Pan Books 2006 (2005)


Den engelske författaren China Miéville (f. 1972) är en av de mest framstående inom genren som ofta kallas ”New wierd” och rör sig i gränstrakterna kring skräck, fantasy och science fiction utan att till fullo passa i någon. Jag läste utan att recensera men med stor behållning The City & The City1 (2009) för några år sedan och de böcker jag har i hyllan stått och blängt på mig sedan jag fick The Scar (2002) i födelsedagspresent för tiotalet år sedan. Novellsamlingen Looking for Jake blev min nästa Miéville-odyssé.
     Novellerna är av olika längd och typ, vissa publicerade på andra ställen innan, men känns alla typiska för ”New wierd”-genren. Ett hemsökt bollhav på ett IKEA-liknande möbelvaruhus, en samling fiktiva dokument om mystiska gator, en Lovecraftsk berättelse om att se detaljer och en julsaga där Julen™ privatiserats och bara kan firas på riktigt av de rika medan de fattiga får klara sig med budgetalternativ tillhör de bättre. Titelnovellen är ett brev till en Jake skrivet under en övernaturlig apokalyps.
     Överlag håller novellerna hög kvalitet, känns unika och bidrar till samlingen på olika vis, samtidigt är vissa ganska svårpenetrerade och vars idéer kanske behövt ett större format än en novell på ett tjugotal sidor. Kanske är det just denna otillgänglighet som gör att min läsning av samlingen trots Miévilles ytterst kompetenta penna ibland går på tomgång. Förmodligen lämpar sig Looking for Jake mer för enstaka nedslag än pärm till pärm-läsning.
     Med det sagt tror jag ändå att jag är stärkt i tron på att Miéville är en författare som jag i grunden uppskattar även om just Looking for Jake gick lite långsamt för mig.

Show 1 footnote

  1. Vilken verkar komma ut på svenska på Doppelgänger förlag i år. Kors i taket!

Första besöket?

På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något?

Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp min bok Om drömmar och rastlöshet, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack! <3

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!