Magnus Carlson & Johanna Stål — En annan framtid

Magnus Carlson & Johanna Stål, inläst av författarna själva
7 h 29 min. Bokförlaget Forum 2020 (2020)


Den varma sommaren 2018 var sommaren Weeping Willows-sångaren Magnus Carlson (f. 1962) på allvar kom ut som klimataktivist för den breda allmänheten. Då valde han att inte ägna sitt sommarprat (”Magnus Carlson”, Sommar i P1, 2018-08-03) åt sig själv utan åt att prata med forskare, experter och engagerade inom klimatfrågor så att de på bästa radiotid fick berätta om vad vi står inför och vad vi kan göra åt det. Tillsammans med Johanna Stål (f. 1979) har han skrivit En annan framtid som på ett personligt vis berättar om Carlsons uppvaknande och konkreta tips på vad man som individ kan göra.
     Det är svårt att veta exakt var man ska börja med En annan framtid, men låt oss göra det ungefär som författarna gör, med Weeping Willows superhit ”Broken Promise Land”:

Welcome home to my broken promise land
Where the sun don’t shine and the cold wind whines
Welcome home to my never ever land where the skies are grey
There’s no star to guide my way
You said you never walk away

Det händer att jag sjunger den i duschen, i synnerhet de sällsynta ögonblick då jag är ensam hemma och kan ta i nästan hur mycket jag vill. Det är något smått bombastiskt romantiskt med den, men brutna löften är inte reserverat för förhållanden. Därför passar den så bra i detta sammanhang. ”You promised me forever” lyder en rad ur låten och på många sätt känns det som en generationsfråga. Föräldrar lovar sina barn en framtid, men vilken? Carlson beskriver hur det stora uppvaknande skedde från två håll. Dels att han blev pappa och helt plötsligt hade andra människors liv på sitt direkta samvete, dels att Weeping Willows hamnade i ekonomiska trångmål och var tvungna att arbeta ihop eller gå i personlig konkurs.
     Carlson uppehåller sig mycket vid det meningsfulla, att val och handlingar sällan eller aldrig leder till sämre kvalitet, livsglädje eller levnadsstandard bara för att de är gjorda med klimathänsyn. Tvärtom! Med det som ledmotiv går han igenom huvudrubrikerna ”bilen”, ”biffen”, ”bostaden”, ”börsen”, ”butiken” och ”beachen”. Anekdoter varvas med handfasta tips, många tips är tydligt inriktade mot någon som ännu inte tagit de första kliven mot en grönare livsstil. På så sätt vädjar En annan framtid snarare till de som hittar boken genom Weeping Willows-Magnus Carlson. Ögon ska öppnas för första gången. Med det sagt finns det ändå tips som även vi som kommit en bit på vägen kan ha nytta av (och att använda appen Svalna var grundligen nedslående, även om den har några balansproblem som är svåra att överblicka).
     Nu är väl inte Carlsons och mitt liv särskilt lika varandra. Han är en synnerligen framgångsrik offentlig person och jag är en synnerligen framgångsbefriad inte särskilt offentlig person och med en privilegierad tillvaro kommer större handlingsutrymme. Jag hinner reagera på det i En annan framgång innan de själva tar upp problemet med vem som har utrymme att göra medvetna val. Svaret är: ”inte alla”, desto viktigare är det att de som har råd gör stora förändringar för att kratta banan för att andra ska kunna göra mindre. Samtidigt ser vi att världens dollarmiljardärer själva skulle ha råd med jordens hela klimatomställning utan att ta någon större ekonomisk skada, att 100 företag står för 70 % av jordens utsläpp och där befinner sig både Carlson och jag i rejält lä.
     Jag tror på att finna mening i tillvaron genom individuella val, att påverkan på andra leder på påverkan i stort och att fler måste finna fotfäste att driva på förändringarna som behövs och i detta är En annan framtid en god hjälp, sinnebilden av (för att citera Pär Holmgren): ”Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt.”

Första besöket? På Ackerfors.se finns runt 2 000 artiklar. Vet du inte var du ska börja har jag sammanställt en lista med artiklar att läsa.

Tyckte du att artikeln gav dig något? Swisha gärna ett litet bidrag till 0739 26 61 52, köp något i min butik, följ mig på någon plattform och dela vad jag skriver, eller köp en bok från bokönskelistan åt mig. Tack för att du läste!

Frågor, tillägg eller invändningar? Lämna en kommentar!